TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  19.12.2011 15:00:11

Bundesbank: Německá ekonomika by se měla v následujících měsících vyhnout výraznému poklesu (19.12.2011)

BERLÍN (MEDIAFAX) - I přes bující dluhovou krizi a nepříznivou situaci ve světové ekonomice by se německá ekonomika měla podle tamní centrální banky Bundesbank v následujících měsících vyhnout výraznému poklesu. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters.

"Stavební sektor se navzdory problémům ukazuje dostatečně silný. Totéž platí o soukromé spotřebě, kterou podporuje pokračující příznivá situace na trhu práce," uvedla ve své měsíční zprávě Bundesbank s tím, že zlepšení některých ekonomických ukazatelů naznačuje, že očekávané potíže ekonomiky by mohly být nakonec jen mírné.

Začátkem prosince Bundesbank snížila odhad růstu německé ekonomiky na příští rok z 1,8 procenta, což předpokládala před šesti měsíci, na pouhých 0,6 procenta. To je méně než vládní odhad, který je na úrovni rovného procenta. Jako důvod uvedla právě pokračující potíže eurozóny, která je základním trhem pro německý export.

Mnozí ekonomové očekávají, že německá ekonomika nejméně v jednom čtvrtletí zaznamená pokles, protože poptávka ve světě klesá a dluhová krize v eurozóně zasahuje sousední země, které patří ke klíčovým exportním trhům Německa.

Institut Ifo minulý týden snížil odhad růstu německé ekonomiky na příští rok na 0,4 procenta. Ještě v říjnu přitom institut Ifo předpovídal německému hrubému domácímu produktu (HDP) růst pro rok 2012 o 0,8 procenta. Hlavním důvodem zhoršení odhadu růstu německého hospodářství je nejistota ohledně dluhové krize v eurozóně a zpomalení světové ekonomiky, což bude mít dopad na podniky, které budou méně investovat a podepíše se to i na německém vývozu.

"Oživení v Německu pravděpodobně nebude pokračovat, ekonomiku bude čekat pokles v zimě," uvedl institut Ifo v prohlášení. "Ztráta dynamiky růstu světové ekonomiky a zejména úsporná opatření v eurozóně v reakci na dluhovou krizi bude pravděpodobně výrazně dopadat i na vývoz," upozornil institut Ifo.

Dlouho to vypadalo, že je Německo odolné vůči dluhové krizi, která postihla jeho sousedy. "Za předpokladu, že se dluhová krize eurozóny nebude dále zhoršovat a zejména Itálie bude schopna financovat svou pozici na trhu, by se mělo Německo vyhnout recesi," dodal Ifo.

Německo je největší evropskou ekonomikou. V letošním třetím čtvrtletí růst německé ekonomiky zrychlil na 0,5 procenta z 0,3 procenta ve druhém kvartálu. Za celý loňský rok německá ekonomika díky silnému vývozu stoupla o 3,6 procenta. Předloni se německý HDP naopak propadl o 4,7 procenta a zaznamenal nejhorší výsledek od druhé světové války.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688