TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.12.2011 08:01:22

Evropská unie uctí Havla minutou ticha (19.12.2011)

BRUSEL/VARŠAVA (MEDIAFAX) - Evropská unie v Bruselu uctí Václava Havla. Polské předsednictví EU na sociální síti Twitter v neděli oznámilo, že všechna pondělní jednání v Radě Evropské unie, která reprezentuje zájmy členských států, začnou minutou ticha za zesnulého českého exprezidenta.

"S hlubokým zármutkem jsme se dozvěděli o úmrtí Václava Havla. Zesnul velký Čech, velký Evropan a humanista," píše se na profilu polského předsednictví.

"Václav Havel měl jako vůdce protikomunistické opozice a bývalý český prezident obrovský vliv na úspěšnou transformaci středoevropských států," dodává prohlášení na Twitteru.

"Václav Havel byl velký Evropan, jeden z otců 'jiné' unie," vyjádřil se k prezidentovu úmrtí polský premiér Donald Tusk. "Havel byl jedním z těch, díky nimž se nepodařilo komunismu vydědit nás z Evropy,“ napsal premiér v prohlášení.

"Jestliže se De Gasperi, Adenauer, Schuman a Monnet považují za otce zakladatele moderní Evropy, Havel je jedním z těch, díky kterým se střední Evropa mohla sjednotit se zbytkem kontinentu. Můžeme tedy říct, že je jeden z 'otců' nové unie," stojí v Tuskově prohlášení.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso nazval Havla "zdrojem velké inspirace pro všechny, kteří bojují za svobodu a demokracii kdekoliv na světě". "Zemřel člověk, ale odkaz jeho básní, her a především jeho ideálů a osobního příkladu zůstává živý pro mnoho dalších generací," řekl Barroso.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen vyzdvihl Havlovu klíčovou roli při rozšiřování NATO o země bývalé Varšavské smlouvy.

"Chci vyjádřit svou nejupřímnější soustrast lidu i vládám České republiky i Slovenska. Havel měl odvahu, vizi i předurčení pro boj za lepší budoucnost své země. Jako prezident svobodného Československa a potom České republiky vedl svůj národ směrem k budoucnosti, včetně začlenění České republiky do NATO v roce 1999, které bylo prvním přijetím země bývalé Varšavské smlouvy," zdůraznil Rasmussen.

Exprezident České republiky zemřel v neděli ve svém venkovském sídle na Hrádečku u Trutnova. Bylo mu 75 let.

Havel trpěl dlouhodobými zdravotními problémy. Od března ho sužoval zánět dýchacích cest. Poslední týdny strávil kvůli vleklým dýchacím potížím na Hrádečku.

Zdenek Gazur, Martin Mykiska, gazur@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688