Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  19.12.2011 07:53:56

Burzovní manuál pro nový týden na trzích (19.12.2011)


Investory ve Spojených státech budou zajímat makrodata v čele s HDP a řadou údajů z nemovitostního trhu. V Evropě budou trhy zřejmě nejvíce záviset na Evropské centrální bance, na pražské burze začne platit nová báze indexu PX. Své k dalšímu vývoji české ekonomiky může říci také Česká národní banka.

Wall Street

Americké akcie ztratily za týden skoro tři procenta (S&P 500 -2,83 %), když v úterý vyprchal optimismus po evropském summitu. Výprodejům se nevyhnulo ani zlata, které po několika letech propadlo pod svůj 200denní klouzavý průměr.

Akciím a komoditám neprospěla nejistota ohledně příjímání záchranných opatření v Evropě. Ta totiž vyvolala příklon investorů k americkému dolaru, který krátce posílil pod 1,3 vůči euru.

"Na indexu volatility VIX byla býčí divergence s indexem S&P 500, kdy VIX klesal i při sestupech na S&P 500. VIX od svého říjnového maxima klesl téměř o 50 % a zatím dává pro další vývoj trhů býčí signál," upozorňuje na fakt, že volatilita navzdory poklesům na trzích nijak neroste, ve svém pravidelném technickém komentáři pro Investiční web opční obchodník Josef Košťál.

Stále tak trvá naděje, že trhy v závěru roku předvedou tzv. Santa Claus rally. Analytici jsou ohledně amerických akcií optimističtí pro příští rok, kdy by americká ekonomika měla nejspíš odolat recesi "vanoucí" z Evropy.

Americké akcie porostou. Samotná S&P predikuje posun indexu S&P 500 na 1 400 bodů

Své k tomu mohou říci makrodata, především revize HDP za třetí kvartál, nebo zpřesněná hodnota indexu důvěry Michiganské univerzity. Právě ten byl podle prvních odhadů překvapivě optimistický. Důležité budou i objednávky zboží dlouhodobé potřeby.

Hlavní porci makrodat obstará nemovitostní trh, který je ve Spojených státech stále velice přidušený. Od června se ovšem nálada v sektoru začala zlepšovat.

V uplynulém týdnu svými výsledky potěšila přepravní společnost FedEx. V novém týdnu je na řadě také několik oznámení výsledků od opozdilců výsledkové sezóny. Nejsledovanější budou Oracle, třetí největší výrobce softwaru na světě, a Walgreen a Nike, tedy firmy navázané úzce na spotřebitelský sektor.

Z akcií bude jistě stále velice sledovaná Zynga, která se v pátek začala obchodovat na burze Nasdaq, ale po úspěšném úpisu (10 USD za akcii) nepředvedla žádný IPO efekt, když naopak během prvního dne ztratila.

 

5 scénářů vývoje ekonomiky a akcií podle Credit Suisse

Evropa

Evropské burzy klesaly celý týden a v souhrnu ztratily skoro šest procent (DJ Eurostoxx 50 -5,97 %).

Investory v Evropě nejvíce zajímá další role a postoj ECB. Ta podle svých slov hodlá pokračovat v nákupech dluhopisů zadlužených zemí, čímž bude držet jejich výnosy na relativně únosné úrovni.

V úterý pak bude ECB půjčovat peníze komerčním bankám. Statistika těchto půjček bude ve středu jednou z nejvíce sledovaných věcí. Banky se totiž potýkají s nedostatkem kapitálu na úvěry kvůli zpřísnění požadavků na kapitál a nízké důvěře na mezibankovním trhu.

Peníze půjčené levně od ECB by pak banky mohly použít nejen na úvěry. Ze zkušenosti je zřejmé, že by se mohly pokusit vydělat právě na dluhopisech zemí PIIGS (nebo například Belgie po snížení ratingu během víkendu), které vynášejí mnohanásobně více, než kolik budou muset banky zaplatit ECB za vypůjčené peníze.

Evropské banky se chystají na život po euru

 Týden tak možná nebude ve znamení vánoční nálady. Kromě jiného skončí 10denní lhůta pro rozhodnutí o zapojení do půjčky pro MMF, který by peníze dál distribuoval při boji s dluhovou krizí. Širší nesouhlas, v neposlední řadě i postoj německé centrální banky vůči této půjčce budou determinovat vývoj na trzích.

Investoři rovněž nezapomenou na středeční zveřejnění HDP Itálie za třetí kvartál. Dřívější nezveřejnění dat vnáší do tohoto oznámení spíše nervozitu a nejistotu.

  

Co čeká v novém týdnu parket pražské burzy?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.12.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (12.12.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
04.12.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (4.12.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
25.09.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (25.9.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
18.09.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (18.9.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
04.09.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (4.9.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688