Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  18.12.2011 09:53:39

Burzovně technologické vize pro rok 2012


Technologie byly v roce 2011 jedním z dominantních "burzovních" příběhů. Obchody zaplavily tablety a chytré telefony, lidé po nich doslova šílí. Lidé pomalu zapomínají na osobní počítače. Sociální média, další technologická kapitola roku, jsou už běžnou součástí našich životů. Co přinese rok 2012, kromě dlouho očekávaného IPO společnosti Facebook?

 

Facebook konečně na burze

 

Pravděpodobnost se blíží 100 %. Podle posledních informací se firma snaží získat 10 miliard dolarů za 10% podíl, celková kapitalizace by tak při vstupu na trh byla 100 miliard. Tento gigant sociálních médií bude mít brzy přes 500 individuálních investorů, což je podle Komise pro cenné papíry hranice, kdy musí jít na burzu.

 

Google jde po Twitteru

 

Twitter je další firmou ze sektoru sociálních sítí, která si pohrává s myšlenkou vstupu na burzu. Situaci ovšem může velice rychle změnit nabídka na převzetí - Google prý za Twitter nabízí 39 miliard dolarů. Twitter byl přitom nedávno oceněn na zhruba 8 miliard. K oficiální nabídce by mělo dojít v příštím roce.

 

Sloučení AT&T a T-Mobilu

 

AT&T nedávno oznámila dohodu s americkým T-Mobilem, který chce koupit od Deutsche Telekom za 39 miliard dolarů. Transakce na jaře 2011 narazila na odpor regulačních úřadů a s největší pravděpodobností bude zrušena. Podle analytiků by ovšem ke sloučení, i když možná v pozměněné podobě, mělo dojít v roce 2012.

 

Apple TV půjde do prodeje

 

Steve Jobs tento plán odhalil ve své autobiografii. Podle spekulací by měla společnost přijít s televizním setem už příští rok. Pro nového šéfa Applu Tima Cooka by to měl být vstup na zcela nové produktové území.

 

Daně zaplatíte výhradně ve Spojených státech!

 

Spojené státy se snaží dostat státní deficit pod kontrolu. Z toho důvodu bude Washington tlačit na firmy, aby platily daně ve Spojených státech. Firmy jako Apple, Microsoft nebo Google mají velkou část hotovosti v zámoří a vláda jim dost možná nabídne daňové prázdniny výměnou za jejich "návrat" do USA. Peníze takto nalákané do USA bez dočasné povinnosti platit daně mohou vyvolat řadu nových fúzí a akvizic, případně motivovat firmy k odměnění vlastních akcionářů.

 

Mobilní aplikace melou z posledního

 

Chytré telefony jsou populární i díky mnoha užitečným a zábavným aplikacím. Ale s příchodem HTML5 (rozšiřující specifikace jazyka HTML; pomocí HTML5 je například možné vytvořit aplikaci, jež funguje v prohlížeči i tehdy, kdy uživatel nemá internetové připojení, a která ukládá data do lokálního úložiště) v roce 2012 by měla popularita původních aplikací upadat.

 

Hackeři stále hrozí

 

Útoky na internetové účty jednotlivých lidí, firem, úřadů, ale i ministerstev a tajných služeb. Proti tomu se snaží odborníci bojovat celá léta. Příští rok bude podle analytiků na tyto útoky obzvláště bohatý, jako ideální terč se v nejisté ekonomické době jeví burzy Nasdaq a NYSE Euronext.

 

Platby přes mobil budou dominovat

 

Do konce roku chybí pár týdnů, ale už teď se dá říct, že byl rok 2011 první (a úspěšnou) sezónou plateb přes mobilní telefony. Na českém trhu zatím věc poměrně neobvyklá, ve Spojených státech už téměř běžná.

Master Card i Visa vsadily na tyto platby ve velkém - a vyplácí se jim to. Příští rok by měl být ve znamení plateb přes mobil, jejich rozšíření do zbytku světa pomůže řadě na to napojených firem, například PayPal.

 

Čtěte také:

9 nejlepších technologických akcií na rok 2012 podle Goldman Sachs
Na které akcie sázejí hedgeové fondy? Na technologie a banky!
iPhone, Android, Blackberry & spol.: Největší příležitost pro výrobce telefonů

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688