TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  18.12.2011 02:23:47

Čína zavádí nová pravidla, na internetu se bude smět publikovat jen pod vlastním jménem

PRAHA (MEDIAFAX) - Čínské úřady nařídily uživatelům mikroblogů registrovat se pod svým pravým jménem. Jedná se o další zpřísnění pravidel práce s internetem, který čínská vláda vnímá jako hrozbu, protože umožňuje do značné míry svobodné vyjadřování občanů a skýtá prostor pro kritiku režimu, uvedl deník Guardian.

Příspěvky, které dosud byly na sociálních sítích anonymní, teď budou vystopovatelné až ke svým autorům, napsal britský deník Guardian.

Čínská vláda si je dobře vědoma toho, že prostřednictvím internetu by mohli odpůrci režimu zorganizovat mohutná protestní hnutí. Na základě nových nařízení je proto výslovně zakázáno používat mikroblogy k "pobídkám k nezákonnému shromažďování". Peking navíc i zprávy o menších nepokojích blokuje, jak je tomu v současné době s povstáním v jihočínské vesnici Wu-kchan. Ta se vzbouřila proti místní vládě. Vesničané tvrdí, že je nezákonně připravila o půdu. Úřady slíbily zábory půdy vyšetřit, napětí udržuje i příslib, že iniciátoři demonstrací budou potrestáni.

Povinná registrace uživatelů mikroblogů je převážně namířena proti 250 milionům přispívatelů mikroblogu Weibo, jenž je čínskou obdobou Twitteru. Pro nové uživatele vchází zmíněné nařízení v platnost okamžitě, již registrovaní uživatelé musejí pravé jméno uvést na svém účtu nejpozději do tří měsíců.

Nařízení platí pro webové stránky registrované v metropoli Pekingu. To je i případ operátora mikroblogu Weibo, internetového portálu Sina. Jakým způsobem budou čínské úřady postupovat proti ostatním, kupříkladu konkurenčnímu operátorovi Tencent hlášenému v jihočínském Šen-čenu, zatím není známo. Podle expertů se ale přísná politika nakonec rozšíří na celé území Číny.

K "posílení kontroly internetových sociálních sítí a mikroblogů" vyzvalo v říjnu zasedání ústředního výboru čínské komunistické strany s tím, aby se zabránilo šíření lží a nepodložených zpráv. Od té doby bylo vydáno již několik nařízení, která znamenají zpřísnění internetové cenzury. Počet uživatelů internetu v Číně dosáhl již téměř 500 milionů a velké oblibě se těší zejména sociální sítě. Ty se také v poslední době staly klíčovými fóry pro vyjádření názorů veřejnosti včetně nespokojenosti občanů s politikou vládnoucí strany a s činností úřadů.

Mikroblogy pomohly mimo jiné zmobilizovat 12 000 lidí v severovýchodním městě Ta-lien, kteří nakonec prosadili přestěhování chemické továrny, a byly také prostorem k vyjádření rozhořčení veřejnosti po červencové srážce vysokorychlostního vlaku, při níž zahynulo 40 lidí. Navíc první zprávu o této nehodě, jakož i o jiných neštěstích, zveřejnil právě uživatel mikroblogu.

Ondrej Fér, fer@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688