Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Finance  |  17.12.2011 11:07:19

Černé labutě mohou přiletět i v roce 2012. Tipujte, které to budou!


Černé labutě jsou koncept Nicholase Taleba. V ekonomické souvislosti jsou to události, které přijdou nečekaně, aby naprosto zvrátily dosavadní vývoj trhů. Před třemi až čtyřmi lety přikryla černá labutí křídla v podobě hypotéční krize světovou ekonomiku. Od té doby se politici i trhy potácejí v agónii, kterou přerušuje občasný záblesk střízlivosti. Které události by v roce 2012 změnily běh ekonomických dějin?

 

1. HDP Číny poroste o méně než 8,5 %

Čínský průmysl v listopadu zpomalil. Ukázal to index nákupních manažerů, který s předstihem naznačuje, jaký bude vývoj v daném odvětví- PMI klesl na 49 bodů, když 50 je hranice stagnace a jakákoli hodnota pod 50 signalizuje zpomalení.

Čínské banky dostaly půlprocentní prostor navíc, pokud jde o povinné rezervy, což by mohlo mírně zvýšit úvěrovou aktivitu, a tím i růst. I na Čínu totiž doléhá dění v Evropě, která brzdí celosvětovou ekonomiku.

Odhady analytiků zatím počítají s růstem čínského HDP někde mezi 9 a 9,5 %. Dá se proto očekávat, že Čínská lidová banka v příštích měsících ještě několikrát povolí otěže povinných rezerv v čínském bankovním sektoru.

Čína: Rok draka, nebo rok pádu draka?

2. ECB sníží základní sazbu pod 1 %

Během příštích poklesů akciových trhů to ECB "nevydrží" a srazí základní úrokovou sazbu pod 1,00 %. Od Fedu se totiž podobný krok již nedá čekat (sazby jsou na nule).

Pomoc se dá čekat jen sotva také od jiných centrálních bank - Japonsko operuje na O,1 % a Británie na 0,5 %. Jediný smysluplný cut může předvést ECB. Jak se ovšem v té situaci bude chovat evropský bankovní sektor, lze odhadnout jen složitě.

3. S&P 500 propadne o 25 %

Pro řadu analytiků je velkým překvapením, jak se v roce 2011 daří odolávat americkým akciím. Když uvážíme evropskou dluhovou krizi, ztrátu AAA ratingu Spojených států, konec kvantitativního uvolňování nebo japonské zemětřesení, je současné roční skóre okolo nuly v podstatě zázrak. Asijské nebo evropské trhy mohou "blednout závistí".

Dluhové problémy v Evropě se možná řeší, ale jistota zavládne za hodně dlouho. Americký dluh spravovaný rozhádanými politiky bude v předvečer prezidentských voleb sotva zkrocen. Černá labuť má proto ve Spojených státech připravené poměrně pohodlné hnízdiště.

Hlavní americký akciový index se navíc stále obchoduje pod 200denním klouzavým průměrem. Z technického pohledu tedy spíše převažuje medvědí, tedy pesimistická nálada.

Fond "Černá labuť" pro případ, že se celý svět řítí do pekel

4. Index amerického dolaru nad 85

Turbulence na trzích přály v roce 2011 tomu nejbezpečnějšímu, co investoři umějí na trzích nalézt - zlatu, americkým vládním dluhopisům a dolaru samotnému.

Index amerického dolaru propadl na historické minimum 72,86 v dubnu, když byly akciové trhy na maximech. Od té doby se dolaru daří, výnosy 10letých dluhopisů klesly dlouhodobě pod 2 %, s čímž významně nezahýbal ani nižší rating USA.

Barry Ritholtz: Jak se připravit na další černou labuť?

5. Další QE a záchranné balíčky

Odklon od akcií, zpomalení ekonomiky, sazby na minimu a důraz investorů na bezpečí v podobě zlata a dolaru - ideální podhoubí pro politiky, aby vymysleli další stimulační balíčky v zájmu zrychlení růstu ekonomiky.

Může jít o rozsáhlejší operaci Twist (v rámci ní Fed skupuje dluhopisy s krátkou splatností a vyměňuje je za ty s dlouhou - pozn. red.). Nebo může jít o vyložené nalití peněz do systému v podobě kvantitativního uvolňování (QE), tedy pouhého skupování cenných papírů.

To by vedlo k prudkému růstu cen rizikových aktiv (akcií a komodit). Investoři by si to ovšem nejspíš za pár týdnů rozmyslely a následoval by doslova "výplach", který by pak vystřídalo další pomalé, lopotné oživení.

Jak zajistit portfolio v nejisté době pro případ další "černé labutě"?

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688