TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.12.2011 19:00:05

Nečas a Orbán: Nová unijní smlouva nesmí přinést jednotné daně (15.12.2011)

PRAHA/BUDAPEŠŤ (MEDIAFAX) - Pro Česko i Maďarsko je těžko akceptovatelné, aby smlouva o fiskální odpovědnosti EU znamenala daňovou harmonizaci. Ve čtvrtek se na tom v Budapešti shodli český premiér Petr Nečas (ODS) a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán.

"Máme zájem účastnit se na jednání o této dohodě. V této době ale neexistuje žádný nárys, jak bude vypadat. Není ani jasné, jak se bude vztahovat na nečlenské země eurozóny," uvedl Nečas. "Například náznaky daňové harmonizace jsou pro nás těžko akceptovatelné," dodal.

Podle českého premiéra by se nová pravidla měla na nečlenské státy eurozóny vztahovat až ve chvíli, kdy přijmou společnou měnu nebo vstoupí do směnného mechanismu ERM II. Podle Orbána je maďarská pozice obdobná té české. "Maďarsko je proti daňové harmonizaci. Chceme si zachovat vlastní daně," uvedl maďarský ministerský předseda.

Před odletem do Česka Nečas své podmínky ještě více rozvedl. "Je skutečností, že je tady několik nepřekročitelných oblastí typu harmonizace daní, typu povinností, které by rozšiřovaly třeba pravomoci zasahovat do důchodových systémů, sociálních systémů, systémů zdravotnictví, rodinné politiky a podobně, které dneska stojí mimo pravomoc EU," zmínil premiér, aby dodal: "To by samozřejmě působilo velmi vážné problémy."

Česká vláda se už na svém středečním zasedání dohodla, že za Českou republiku bude o nové mezivládní smlouvě vyjednávat speciální tříčlenný tým. O jeho složení rozhodne kromě Nečase také místopředseda vlády Karel Schwarzenberg (TOP 09) a vicepremiérka Karolína Peake (VV).

Myšlenka smlouvy zavádějící společná fiskální pravidla a možnost automatických sankcí se zrodila na vrcholném summitu Evropské unie v Bruselu na konci minulého týdne. Dokument by měl být hotový do jara.

Premiér Nečas byl v Budapešti na jednodenní návštěvě. Viktor Orbán ho před maďarským parlamentem uvítal ceremoniálem s vojenskými poctami. Oba státníci se prošli po červeném koberci zhruba před stovkou vojáků za zvuků armádní kapely. Premiéři jednali také o prohloubení obchodní spolupráce, která se proti předkrizové úrovni propadla na 80 procent. Nečas zmínil například spolupráci firem ČEZ a MOL na stavbě plynových elektráren v Maďarsku a na Slovensku. Orbán zase vyzdvihl český zbrojní průmysl a spolupráci na výcviku vojenských pilotů.

Po slavnostním obědě s jeho maďarským protějškem Orbánem bylo na programu setkání Nečase s předsedou maďarského parlamentu Kövérem a přejezd do paláce Sándor. V něm přijal českého ministerského předsedu prezident Pálo Schmitt.

Premiérův program v Maďarsku uzavřelo setkání na českém zastupitelském úřadu v Budapešti s podnikatelskou delegací. Právě delegace podnikatelů a zástupců Hospodářské komory ČR byla součástí Nečasova doprovodu. V Maďarsku se zúčastnila podnikatelského fóra.

Zpět do Česka premiér přiletěl ve čtvrtek po 17. hodině.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688