Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  14.12.2011 19:39:22

O co jde v evropské úvěrové krizi? Hlavní témata, která rozdělují Evropu


Býval to problém Řecka, poté zemí PIG (Portugalska, Irska a Řecka), chvíli nato už PIIGS (když se ke stávajícím hříšníkům přidaly Itálie a Španělsko), a dnes to vypadá tak, že dluhová krize sužuje celou Evropu. Stabilizovat situaci měla dohoda ze summitu z konce minulého týdne o hlubší fiskální integraci jádra unie. Velké otazníky ohledně osudu Evropy však přetrvávají.

 

1. Politický rozkol a dvourychlostní (nebo třírychlostní?) EU

Vztahy mezi fiskálně zdravými Německem, Finskem a Nizozemskem a zbytkem Evropy vedeným Francií se vyostřují. Z pátečního evropského summitu sice vzešly požadavky na zavedení automatických sankcí při porušování fiskálních kritérií a v budoucnosti by mělo docházet k větší kontrole rozpočtů členských států, přesto však byly závěry summitu příliš obecné na to, aby obnovily důvěru na trzích a přesvědčily ratingové agentury.

Hlavní otázku, tedy jak zmírnit aktuální problémy zemí, které se nejsou schopny financovat na volném trhu, summit nevyřešil. Na to také hned zareagovala agentura Moody's.

Summit znovu poukázal na rozpolcenost Evropy, když Velká Británie definitivně odmítla připojení se k užšímu jádru EU a země mimo eurozónu si nechaly čas na rozmyšlenou. Čím méně zemí se k větší fiskální integraci připojí, tím složitěji bude eurozóna shánět prostředky pro své záchranné fondy.

2. Existuje šance na eurobondy?

Společně vydávané evropské dluhopisy by umožnily vzájemnou solidaritu v rámci eurozóny, silné země by se postavily za dluhy slabších členů. Vznik eurobondů by ovšem implikoval časově náročné a rozsáhlé úpravy smluv zahrnující i změnu role ECB. Navíc Německo, které má dnes v unii hlavní slovo, se staví tvrdě proti.

3. Náklady na financování dluhů mohou kdykoli nekontrolovaně vzrůst

Výnosy z italských státních dluhopisů trhaly rekordy v listopadu. Na aukcích na sekundárních trzích po nich nebyla poptávka a výnosy desetiletých dluhopisů vystřelily až na pro Itálii neudržitelnou úroveň 7,3 %. Koncem měsíce se růst výnosů neomezil jen na země PIIGS, výpůjční náklady prudce vzrostly i Francii, Rakousku a Německu, což znamená, že se krize nevyhýbá ani dosavadním evropským "bezpečným přístavům".

Růst výnosů z dluhopisů PIG 

 

4. ECB a její role v záchraně Evropy

ECB není normální centrální bankou typu Fedu. Jejím jediným úkolem je udržovat v eurozóně cenovou stabilitu. Nemá mandát nakupovat státní dluhopisy členských zemí na primárních trzích. Nyní investoři k ECB vzhlížejí a věří, že se postaví za dluhy Itálie a Španělska (o Portugalsku, Itálii a Řecku ani nemluvě). Mohla by to udělat tím, že by financovala půjčky postiženým státům skrze ESM, EFSF či MMF, nebo stanovila strop na výnosy jejich dluhopisů.

Prezident ECB Draghi ve čtvrtek ve Frankfurtu zdůraznil, že pro tyto kroky ECB neexistuje právní rámec, a proto by tak mohla činit až ve chvíli, kdy by se politickým autoritám podařilo prosadit změny smlouvy. Všichni si už zajisté domyslí sami, jak časově náročná (pokud vůbec projde) tato změna smluv bude.

5. Nezastavitelné šíření nákazy

Ekonomiky Itálie a Španělska jsou příliš velké na to, aby padly, ale bohužel i příliš velké na to, aby mohly být zachráněny. Italský poměr veřejného dluhu k HDP činí 120 %. Ve Španělsku zase k riziku narůstajícího veřejného dluhu musíme připočíst nadměrné zadlužení soukromého sektoru.

 

Dluhová nákaza

Pokud jakákoli země tlak neustojí a zbankrotuje, ovlivní to výnosy všech evropských dluhopisů, protože se nákaza bude přes bankovní sektor šířit po celé Evropě. Pokud to navíc bude velká ekonomika typu Španělska nebo Itálie, dopady budou o to drastičtější.

Evropští lídři musejí přesvědčit trhy, že jsou italské a španělské dluhopisové emise bezrizikové, aby nedošlo k situaci, že by jejich výpůjční náklady vzrostly na úroveň, kdy by financování na trzích pro tyto země přestalo mít smysl.

Jaké další témata rozdělují Evropu? Více se dozvíte ZDE:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688