Vánoční tradice: vytrácí se z Vánoc tradice?

Zdá se, že z Vánoc se vytrácí tradice a původní smysl vánočních svátků. Z Vánoc se pomalu stává komerční svátek, s honem na dárky. Některá obchodní centra začínají nabízet vánoční dárky po prázdninách a snaží se nás mnohdy přesvědčit o tom, že pokud nekoupíme nabízené vánoční dárky, nebudou naše Vánoce plnohodnotné.

K tradičním Vánocům patřily vánoční zvyky a obyčeje. Na Štědrý den se od rána až do večera držel úplný půst. Odměnou pro děti, které půst vydržely mělo být zlaté prasátko, které měly vidět. Pod talíř se u štědrovečerní večeře dávají šupiny s kapra, které mají zajistit každému v dalším roce dostatek peněz. Lití olova do vody - rozpoznávání vytvořených tvarů a jejich výklad. Pouštění skořápek z vlašských ořechů se svíčkami – podle pohybu loďky se předpovídalo opuštění, nebo setrvání v rodišti. Krájení jablek – podle hvězdy, či kříže z jader jablka se určovalo, zda se v příštím roce sejde rodina kompletní. Takové a mnoho dalších tradičních rituálů již dodržuje  málokterá rodina.

Další symboly tradičních Vánoc, jak je známe a které se v domácnostech objevují jsou: adventní věnce, vánoční stromečky, purpura, františek a prskavky, kapr, vánoční koledy, vanilkové rohlíčky, pracny, vánočka, betlém a jmelí. K tradicím Vánoc bychom měli sami přidat i neuspěchanost, dost času na ozdobení stromku, na přípravu štědrovečerní večeře i na štědrovečerní procházku.

V dnešní době pomalu mizí celá řada rituálů. Také společných rodinných zážitků a prožitků ubývá. Není důležité, pod jakým stromečkem prožijeme Vánoce a jak drahé dárky dáme, nebo dostaneme. Slavme spolu se svými blízkými Vánoce jako svátky pohody, společné vzájemnosti a lásky.


 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky