Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.12.2011 10:01:15

Erste: Splníme požadavky EBA, neopustíme CEE, pokles provozních nákladů, propouštění v Maďarsku

pátek pořádala Erste Group tradiční den kapitálových trhů, na kterém mimo jiné zaznělo:

·         Podle managementu by měl kapitál banky překročit do poloviny roku 2012 požadavky EBA o 200 mil. EUR. Ze zadržených zisků plánuje získat 500 – 550 mil. EUR, zbytek pak prodejem neklíčových aktiv. 

·         Banka neplánuje opustit jakoukoliv zemi ve střední a východní Evropě.

·         V rámci restrukturalizace zavře 43 pobočekMaďarsku a propustí zde 400 – 450 zaměstnanců. Návrat k zisku očekává management v Maďarskuroce 2014.

·         Provozní náklady v příštím roce by měly být nižší než letos, stejně jako opravné položky (po očištění o jednorázovou tvorbu rezervmaďarsku).

Pohled managementu na současnou situaci zůstává poměrně optimistický. Očekávané zadržené zisky do poloviny příštího roku, stejně jako pokles rizikových nákladů v příštím roce jsou v souladu s naší projekcí. Pozitivním překvapením je pro nás očekávaný pokles provozních nákladů v 2012, kde jsme doposud předpokládali růst o přibližně 2,5 % r/r. Objem kapitálu, který je banka schopna uvolnit prodejem aktiv, aniž by to výrazněji ovlivnilo generované zisky v budoucnu, je pak obtížně odhadnutelný.


 Banka počítá s čistým příspěvkem operací na úrovni čitatele (zadržené zisky) na úrovni 190-240 mil. EUR, větší porce má přijít na straně jmenovatele, tj. snížení rizikově vážených aktiv. Příliš konkrétních informací o cestách, jak snížit RWA bez dopadu na růstový potenciál Erste, jsme se však nedozvěděli a je to podle nás slabé místo celého plánu. Erste představila také "plán B" pro případ, že bude hrozit nesplnění cíle EBA. Plán má 3 složky: a) možné nevyplacení dividend participačního kapitálu (potenciální úspora 140 mil. EUR, rozhodně se na ŘVH na jaře); b) možný swap části soukromého PC do podmíněných dluhopisů, které na rozdíl od soukromého PC kvalifikují do jádrového kapitálu dle EBA (potenciál p ři 50% participaci cca 250 mil. EUR); c) možný zpětný odkup hybridního kapitálu, tedy aktuálně oblíbená akce mnoha evropských bank (potenciál do 200 mil. EUR). Celkově si nyní myslíme, že Erste se dokáže vyhnout přijetí státní pomoci či nutnosti vydat nové akcie, i když máme pochybnosti o kredibilitě plánu snížení RWA. Kromě toho Erste naznačila, že hodlá udržet provozní náklady 2012 pod úrovní 2011, v modelu jsme zatím počítali s mírným růstem. Naopak v souladu s naším modelem je druhý předpoklad Erste - snížení nákladů rizika (očištěných o letošní mimořádné náklady související se situací v Maďarsku). Celkově hodnotíme informace z dne investorů jako neutrální až mírně pozitivní pro akcie Erste.

Marek Hatlapatka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688