TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  11.12.2011 02:13:46

Ekonomický týden ve světě: Mise trojky v Aténách a série makrodat v podání Eurostatu

PRAHA (MEDIAFAX) - Nový ekonomický týden ve světě bude ve znamení makrodat v podání evropského statistického úřadu Eurostat. V Aténách by navíc trojka měla od pondělí jednat s řeckou vládou.

Zástupci tzv. trojky, tedy Evropské unie (EU), Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF), by se měli vrátit v pondělí do Atén, aby s řeckými politiky jednali o druhém záchranném úvěru. "Mise MMF bude jednat v Řecku s tamní vládou od 12. do 16. prosince," uvedl začátkem prosince mluvčí MMF Gerry Rice.

Řecko je závislé na půjčkách od mezinárodních věřitelů, a proto se zavázalo k úsporné politice, kterou jí stanovily EU, MMF a ECB. Ministři financí eurozóny, tzv. Eurogroup, koncem listopadu schválili vyplacení šesté tranše záchranné pomoci Řecku ve výši osmi miliard eur. Partneři Řecka z eurozóny se zavázali vyplatit 5,8 miliardy eur (148 miliard korun), dalších 2,2 miliardy má vydat MMF. Peníze, které mají Atény dostat, pocházejí z prvního záchranného programu pro Řecko schváleného loni na jaře v celkové výši 110 miliard eur. Bez uvolnění tranše by Řecko v prosinci zbankrotovalo.

"Obě strany, tedy Řekové i trojka, si jasně uvědomují, že nyní není čas na jakékoliv zaváhání. Důvěra trhů by se mohla v tu ránu rozplynout. MMF a spol. jsou s novou řeckou vládou relativně spokojeny. To MMF prezentoval poskytnutím půjčky ve výši 2,2 miliardy eur. Jasně to ukazuje, že trojka si je vědoma toho, že když už jednou poskytla peníze Řecku, nemůže v půlce cesty přestat. V tomto duchu se bude odehrávat i jednání v Aténách, kdy trojka Řecku vyjádří podporu, ale Řekové budou muset šetřit," uvedl pro agenturu Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.

Evropská unie ve středu zveřejní data o vývoji průmyslové výroby za říjen. Podle předběžných údajů evropského statistického úřadu Eurostat přitom v říjnu mírně vzrůstal index cen průmyslových výrobců, což lze považovat za nadějné znamení. V zemích EU podle údajů zveřejněných Eurostatem ceny průmyslových výrobců v září meziměsíčně stouply o 0,4 procenta.

Evropský statistický úřad Eurostat ve čtvrtek zveřejní data o vývoji inflace za listopad letošního roku. Podle odhadu, který zveřejnila Evropská komise, by se inflaci mělo dařit držet pod kontrolou. Jak v Evropské unii, tak v eurozóně bude v nadcházejícím období relativně vysoká inflace spotřebitelských cen, avšak mnohem nižší, než byly nejvyšší hodnoty v roce 2008, uvedla Evropská komise v předběžné zprávě. Kvůli vyšší inflaci v oblasti energie se očekává, že se inflace bude i nadále v průměru pohybovat okolo tří procent v EU a dvě a půl procenta v eurozóně.

Ve čtvrtek Eurostat oznámí také data o vývoji zaměstnanosti ve třetím čtvrtletí letošního roku. Předběžné odhady přitom hovoří o tom, že k významnému nárůstu vytváření pracovních míst nedochází. Nezaměstnanost v eurozóně i EU by se tak měla během období, na které se vztahuje prognóza, snížit přibližně o půl procenta, uvedla v předběžném výhledu unie. I když se situace do jisté míry zlepšila, lze nadále předpokládat, že oživení nepřinese celkově významnou tvorbu pracovních míst.

Země eurozóny v pátek v Bruselu zveřejní výsledky zahraničního obchodu za říjen. Očekává se, že se ve statistice, kterou připravuje statistická agentura Eurostat, budou i nadále promítat ozvěny rozsáhlé ekonomické krize, která země eurozóny postihla.

Tomáš Králíček, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688