TNBiz (TN.cz)
Finance  |  08.12.2011 15:25:11

Evropské centrální banky se připravují na tisk národních bankovek

BRUSEL (MEDIAFAX) - Obavy z rozpadu eurozóny přiměly některé centrální banky v Evropě k tomu, aby začaly zjišťovat způsob, jak v případě nutnosti vytisknout co nejrychleji bankovky národní měny. Píše o tom ve čtvrtek list The Wall Street Journal Europe (WSJE).

Podle WJSE se centrální banky začínají připravovat na možný „život po euru“. Rovněž množství centrálních bank zemí mimo měnovou unii, jako je například Švýcarsko, zvažují opatření, která by je ochránila před dopadem případného rozpadu eurozóny.

Například irská centrální banka podle WSJE zvažuje, jak zajistit dodatečný přístup k tiskařským strojům v případě, že bude nutné obnovit národní měnu. V posledních týdnech irští představitelé jednali o tom, zda by uvedli do provozu staré tiskařské stroje, či zda by pověřili tiskem bankovek soukromé firmy.

Většina zemí eurozóny stále udržuje alespoň omezené kapacity na tištění bankovek. Právě Irsko nebo také Řecko mají státní tiskárny peněz, další země spolupracují se soukromými firmami.

Řecko, kterému hrozí odchod z eurozóny nejvíce ze všech členských zemí, má od roku 1941 tiskárnu IETA. Ta je v současné době vybavena nejmodernějším zařízením, přestože byla její činnost v posledních letech značně omezena. Řecko je pouze jednou z pěti či šesti zemí, které jsou zodpovědné za tisk desetieurových bankovek.

Ve světě kolují zvěsti, že řecká vláda již tajně tiskne drachmy. Nejen Řekové si mezi sebou rozesílají žertovné e-maily s vyobrazením papírových drachem s portrétem bývalého premiéra Jorgose Papandrea.

Mluvčí řecké národní banky však popřel, že by banka uvažovala o způsobech, jak zvýšit svoji tiskařskou kapacitu. "Nejednali jsme o žádných podobných krocích," sdělil mluvčí.

Přestože Evropská centrální banka (ECB) zajišťuje dodávky peněz v rámci eurozóny, o tisk bankovek se nestará. To má každý rok na starosti jiná skupina členských států. Rok od roku se však tento úkol liší.

Například v loňském roce Irsko vytisklo 127,5 milionu desetieurových bankovek a nic jiného. V letošním roce si mezi sebou 11 zemí rozdělilo tisk 1,71 miliardy pětieurových bankovek.

Množství eur je tištěno rovněž mimo eurozónu. Například ve městě Gateshead na severu Anglie tiskárna De La Rue PLC tiskne eurové bankovky jménem několika členských zemí měnové unie. Tato tiskárna rovněž spolupracuje s britskou národní bankou a podílí se na tisku liber. Podle zdrojů WSJE je možné, že v případě pádu eura by mohly různé země požádat tuto tiskárnu o tisk jejich národních měn.

Výkonný ředitel De La Rua PLC Tom Cobbold však upozorňuje, že trvá zhruba šest měsíců vyvinout zázemí a zařízení pro tisk nové měny s nezbytnými bezpečnostními opatřeními.

Katerina Cervenková, cervenkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688