TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  07.12.2011 08:00:54

SOUHRN: Sněmovna přehlasovala prezidentské veto, firmy budou trestně odpovědné

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci v úterý přehlasovali veto prezidenta a schválili zákon o trestní odpovědnosti firem. Silou koaličních hlasů přehlasovali poslanci také Senát a protlačili sněmovnou zkrácení trestního řízení i zákon o pomoci v hmotné nouzi, který odebere dlužníkům příspěvek na živobytí.

Poslanecká sněmovna v úterý přehlasovala hlasy 170 poslanců rozhodnutí prezidenta republiky a opět tak schválila zákon o trestní odpovědnosti právnických osob. Změna soudu nově dovoluje trestat i firmy.
Prezident odmítl zákon odůvodněním, že jde proti logickému trendu odbourávání institutu kolektivní viny.

Návrh chce totiž umožnit trestat i takové skutky, při jejichž prověřování se orgány činné v trestním řízení setkávají s výmluvou, že rozhodoval kolektivní orgán právnické osoby. Firmy, které na to sázejí, a pro něž se porušování zákona stalo nemyslitelnou součástí podnikání, by se neměly vyhnout trestu.

Poslanci schválili také změny v rozpočtových pravidlech, které mají usnadnit čerpání peněz z evropských fondů. Normu do dolní komory vrátil Senát s připomínkami, které nakonec odsouhlasili i poslanci a zákon tak prošel v senátním znění.

Navzdory Senátu prošla sněmovnou vládní novela trestního řádu, která má zkrátit trestní řízení a snížit počet vazeb, v původním znění. Předloha také uzákoní výslech pomocí videokonferenčních zařízení.

Rozhodování o vazbě bude nově možné pouze v osobním slyšení. Dosud bylo možné rozhodovat bez přítomnosti obviněného, novela však tuto možnost ruší.

Poslanci schválili také novelu o znalcích a tlumočnících, která pro ně zavádí pokuty za špatnou práci. Ty by podle ministerstva spravedlnosti měly zvýšit úroveň posudků. Zvýšit se má také státní dohled nad činností znalců, tlumočníků a znaleckých ústavů.

Pokutu by si znalci a tlumočníci mohli vysloužit například za to, že nevedou deník, ačkoliv je k tomu právní řád zavazuje. S trestem by měli počítat i ti experti, jimž úřady pozastaví výkon jejich znalecké či tlumočnické činnosti, a oni se i navzdory takovému rozhodnutí budou dál věnovat své práci.

Senát vrátil tuto novelu sněmovně s pozměňovacím návrhem, který znalcům ukládal povinnost odevzdávat ministerstvu seznam posudků za uplynulý rok. Poslanci však návrh nepřijali.

Debata se ve sněmovně strhla u projednávání novely o hmotné nouzi, kterou Senát zamítl. Novela umožní odebrat neplatičům pokut nebo místních poplatků příspěvek na živobytí. Dosud byly dávky, které jsou zařazené do systému pomoci v hmotné nouzi, prakticky nedotknutelné. Poslanci však přehlasovali Senát a schválili novelu zákona, která zavádí změnu. Příspěvek na živobytí bude nově podléhat výkonu rozhodnutí kvůli prodlení s placením pokuty nebo místního poplatku. Dávka by se tak dostala na podobnou úroveň jako plat nebo náhrada mzdy.

Zcela bez peněz by ale dlužník, který pobírá příspěvek na živobytí, podle návrhu nezůstal. "Osoba, jejíž dávka bude takto postihnuta výkonem rozhodnutí, může získat podporu z dalších dávek pomoci v hmotné nouzi (doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc) a dále například dávky ze systému státní sociální podpory," počítají autorky v důvodové zprávě.

Hlasy koaličních poslanců sněmovna přehlasovala zamítavé stanovisko Senátu a znovu schválila návrh na zrušení zákona o veřejných neziskových zdravotnických zařízeních, který byl přijat v roce 2006. Předloha je podle vládní koalice nefunkční a nekoncepční.

Zákon o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních, který svým rozhodnutím koaliční poslanci ruší, předpokládal vznik sítě veřejných zdravotnických zařízení. Konkrétně šlo o zařízení zřízená nebo založená státem, kraji a obcemi jako státní příspěvkové organizace, příspěvkové organizace krajů a obcí nebo obchodní společnosti.

Sněmovnou prošla také novela zákona o elektronických komunikacích, která upravuje například požadavky na minimální kvalitu služeb. Poslanci už normu jednou schválili, do sněmovny jim jí však vrátil Senát. Novela počítá například s tím, že volání na tísňová čísla bude muset operátor nadále poskytnout za všech okolnosti zdarma, a to včetně evropského tísňového čísla.

Jednání sněmovny skončilo po 20. hodině schválením zákona o službě státních zaměstnanců, který sněmovně vrátil Senát. Zákon odkládá platnost služebního zákona na rok 2015. Vládní koalice, která s návrhem přišla, slíbila, že do té doby vytvoří nový zákon o úřednících - a služební zákon tak nebude muset vůbec platit.

Karolina Brožová, Martina Týblová, Filip Nachtmann, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688