TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.12.2011 03:30:05

Vláda posoudí zákon krátící rozpočty čtyř největších měst i návrh na zvýšení životního minima

PRAHA (MEDIAFAX) - Ostrá debata zřejmě čeká ve středu vládu Petra Nečase (ODS) o novele zákona o rozpočtovém určení daní (RUD). Norma z dílny ministerstva financí redukuje příjmy Prahy, Brna, Ostravy a Plzně téměř o pět miliard korun ročně, hospodaření dalších měst a obcí v Česku má naopak posílit.

V úterý se premiér Petr Nečas (ODS) nechal slyšet, že koaliční spor o rozpočtové určení daní je uměle vyvolaný a že ODS je připravena najít kompromisní řešení. Nečas zároveň popřel, že ODS, která odmítá ukrajovat čtyřem největším velkým městům, jednání blokuje.

Nový model rozpočtového určení daní (RUD) podle návrhu ministerstva financí počítá s tím, že se obecní rozpočty posílí o sedm miliard korun z dosud centrálně přerozdělovaných státních dotačních titulů. Dalších 1,5 miliardy se má ve prospěch měst a obcí přesunout ze současného příspěvku na školství, který je zatím ve státním rozpočtu.

Včetně plánované kompenzace má mít Praha v roce 2013 příjmy snížené o 200 milionů korun, v roce 2014 pak o 800 milionů, o rok později o 1,3 miliardy a v roce 2016 o 1,6 miliardy korun.

Brno, Ostrava a Plzeň by v roce 2013 tratily 100 milionů korun, v roce 2014 pak 300 milionů, o rok později půl miliardy a v roce 2016 už 700 milionů korun. Změna RUD by se naplno projevila od 1. ledna 2017.

ODS s celkovým záměrem souhlasí, velké rozdíly mezi příjmy jednotlivých měst by ráda vyrovnala.

Novela zákona o RUD jde do vlády se zásadními připomínkami od ministerstev obrany, školství, místního rozvoje nebo například od Českého statistického úřadu. Výhrady mají i hlavní město Praha, statutární město Ostrava a Plzeňský, Moravskoslezský a Jihomoravský kraj.

Na středečním jednání vlády, které odstartuje krátce po ukončení zasedání sněmovny, je i návrh na zvýšení životního a existenčního minima o devět procent. V materiálu z dílny ministra Jaromíra Drábka stojí, že životní minimum by od ledna mělo stoupnout o 284 korun na 3410 korun, existenční minimum se ke stejnému datu zvýší na 2200 korun. Nejvyšší částka životního minima se týká lidí, kteří žijí samostatně. Při větším počtu osob společně žijících v jedné domácnosti bude životní minimum pro první z nich 3140 korun (růst o 260 korun), u dalších dospělých lidí starších 26 let pak 2830 korun.

U dětí do šesti let životní minimum stoupne o 140 korun na 1740 korun. V případě dětí mezi šesti a 15 lety věku bude částka 2140 korun a u nezaopatřených dětí od 15 do 26 let se zvýší na 2450 korun.

Existenční minimum stoupne o 180 korun na částku 2200 korun.

Předpokládané náklady na zvýšenou výplatu dávek pro rok 2012 ministerstvo práce a sociálních věcí vyčíslilo na 840 milionů korun.

Ministři Nečasova kabinetu zároveň projednají dokončení převodu kladrubského hřebčína na příspěvkovou organizaci. Ministerstvo zemědělství uzná státní příspěvkovou organizaci Národní hřebčín Kladruby nad Labem uznaným chovatelským sdružením starokladrubského koně, a to k datu 1. ledna 2012.

Jelikož premiér Petr Nečas v pátek míří na vrcholný evropský summit do Bruselu, kde mají šéfové vlád všech členských států podepsat přístupové smlouvy Chorvatska k Evropské unii, ministři tento soubor dokumentů dostanou na stůl a předsedovi vlády tak udělí národní souhlas k podpisu za Českou republiku.

Petra Hrubá, Jan Kálal, hruba@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688