TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.12.2011 10:10:12

Politické špičky projednají možnost zavedení přímé volby prezidenta

PRAHA (MEDIAFAX) - Hlavním tématem úterní schůzky předsedů politických stran a šéfů jejich sněmovních i senátních klubů je dohoda nad zavedením přímé volby hlavy státu. Vicepremiérka Karolína Peake (VV) tvrdí, že jednání by mělo vyjasnit pozici horní komory a ČSSD.

"Obávám se, že schůzky, které probíhaly až dosud v koaličně-opozičním složení, byly pouze ve formátu sněmovním a nebyl do toho dost intenzivně zapojený i Senát. Bojím se, jestli dnes nezačne celá debata od začátku," uvedla vicepremiérka pro agenturu Mediafax, aby dodala: "Za náš klub se schůzky zúčastním já. Nevím, jak Radek John nebo Kateřina Klasnová (oba VV)."

"Koalice je otevřená kompromisům tak, abychom přímou volbu mohli prosadit. Doufám, že se nenajde nějaký detail, který se ukáže být tím problematickým. A doufám, že ten detail nebude hledán za každou cenu," zmínila Peake. Připomněla své překvapení z výsledku projednávání změny Ústavy ve sněmovním ústavně-právním výboru, kde ČSSD úpravu jako celek nakonec nepodpořila.

Ústavně-právní výbor minulý čtvrtek projednal několik změn, které navrhli sociální demokraté. Mezi ty nejdůležitější patřilo prodloužení funkčního období přímo voleného prezidenta z pěti na šest let, zavedení trestní odpovědnosti hlavy státu po skončení jejího mandátu či to, aby Senát musel vyslovit souhlas se jmenováním členů bankovní rady ČNB.

"Spojovat přímou volbu prezidenta se senátními volbami, vzhledem k tomu, že za šest let se obměňuje vždy jen třetina senátorů, je myslím nefér k těm dvěma třetinám senátorů, kteří by nebyli voleni spolu s prezidentem. Na účasti na volbách by se toto spojování mohlo projevit," dodala vicepremiérka.

Další úpravy se týkaly například zavedení kontrasignace člena vlády v případě abolice či změny při jmenování předsedy a místopředsedy Nejvyššího správního soudu, kteří by nově měli být jmenováni stejně jako předseda a místopředseda Nejvyššího soudu.

Novela Ústavy České republiky, kterou má dolní parlamentní komora projednat na své prosincové schůzi ve druhém čtení, počítá se zavedením dvoukolové většinové volby, do níž by kandidáty kromě skupin poslanců a senátorů mohly nominovat i petice s nejméně 50 tisíci podpisy. Hlava státu by se tímto způsobem mohla volit už v roce 2013.

Jan Kálal, Filip Nachtmann, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688