TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.12.2011 12:40:05

Ruský prezident Medveděv bude v Praze jednat s Klausem i Nečasem, zahájí také výstavu

PRAHA (MEDIAFAX) - Prezidenta Ruské federace Dmitrije Medveděva čeká na dvoudenní státní návštěvě České republiky jednání s jeho českým protějškem Václavem Klausem i premiérem Petrem Nečasem (ODS), navíc zahájí výstavu Carský dvůr pod vládou Romanovců. V pondělí o tom informoval Hrad.

Medveděv přiletí do Prahy s manželkou Světlanou, prezidentský speciál má na Ruzyni přistát ve středu v 19 hodin. Kolona odtud vyjede do Strahovského kláštera, kde se ruský pár setká se svými hostiteli, Václavem Klausem a jeho ženou Livií. Na programu je tu slavnostní večeře, kterou středeční oficiální program Medveděva končí.

Ve čtvrtek prezident Klaus uvítá hosty z Ruska na I. nádvoří Pražského hradu slavnostním ceremoniálem s vojenskými poctami, který má odstartovat v deset hodin dopoledne. Na něj naváže soukromé setkání obou státnických párů v Habsburském salonu a jednání prezidentů za přítomnosti národních delegací v Zrcadlovém sále.

Čtvrt hodiny po poledni budou Medveděv s Klausem u podpisu bilaterálních smluv mezi Českem a Ruskem v Rothmayerově sále a na stejném místě se bude konat v půl jedné i společná tisková konference obou prezidentů. Slavnostní oběd pořádaný Václavem Klausem a jeho ženou dostanou státníci naservírovaný v Rudolfově galerii.

Zahájení výstavy Carský dvůr pod vládou Romanovců českým a ruským prezidentem ve Španělském sále je na programu v 15 hodin a o půl hodiny později si Klaus s Medveděv mají výstavu v Císařské konírně také projít.

Chvíle pro českého premiéra Nečase přijde v 16.10. Hradní protokol, v jehož režii se celá státní návštěva odehraje, naplánoval schůzku do Zrcadlového sálu. Na pořad jednání se dostane nejspíš i plánovaná dostavba jaderné elektrárny Temelín, kde jsou Rusové jedním ze tří zájemců. O stejné otázce Nečas hovořil už v říjnu v Bílém domě také se zástupcem dalšího účastníka tendru, americkým prezidentem Barackem Obamou.

Dmitrij Medveděv společně se ženou mají odlet naplánovaný na čtvrtek na 17.40, opět z Ruzyně.

Světlanu Medveděvovou čeká i separátní program s Livií Klausovou. V době, kdy budou jejich muži ve čtvrtek dopoledne společně jednat, Livie provede Světlanu Starým královským palácem Pražského hradu.

Ruského prezidenta i jeho ženu budou v Praze hlídat řádově stovky mužů zákona. "Přesný počet policistů není možné předem vyčíslit," uvedla mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová s tím, že rizikovost je samozřejmě posuzována ve vztahu ke každé konkrétní státní návštěvě.

Útvar ochranné služby ústavních činitelů na zajištění bezpečnosti úzce spolupracuje s pražskou policií a dalšími policejními složkami. "Těsná spolupráce probíhá a bude probíhat také s ruskými kolegy, kteří zajišťují bezpečnost prezidenta," poznamenala Hodačová.

Dopravní omezení související s návštěvou ruského prezidenta se dotknou obyvatel Prahy a účastníků provozu minimálně. "Dopravní omezení se budou týkat míst, kudy bude projíždět kolona s chráněnou osobou, míst, kde bude ruský prezident ubytován, a kde se bude zdržovat. Omezení budou pouze dočasná a nepřesáhnou nezbytně nutnou dobu," doplnila mluvčí.

Omezení se tak budou týkat regulace provozu, případně omezení možnosti parkování ve vymezených místech. "Názvy konkrétních ulic není možné specifikovat. Místa, kterých se budou omezení týkat, budou opatřena potřebným značením, případně regulována pokyny policistů," uzavřela mluvčí policejního prezidia.

Policie proto doporučuje, aby veřejnost plně respektovala pokyny policistů a věnovala pozornost dopravním značkám.

Jan Kálal, Petr Štrompf, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688