TNBiz (TN.cz)
Investice  |  05.12.2011 00:50:06

Koalice bude jednat o změnách v danění hazardu

PRAHA (MEDIAFAX) - Špičky koaličních stran ODS, TOP 09 a VV (K9) se sejdou na Úřadě vlády, tématem jednání má být oprava legislativních chyb u danění loterií. Koalice se má dohodnout na tom, jak zabránit přerozdělování peněz hazardními firmami a zajistit přitom peníze i pro český sport.

Zároveň by představitelé vládních stran měli vymyslet, jak zajistit odvody z výherních automatů a videoloterijních terminálů, na které politici při projednávání daňové reformy ve sněmovně zapomněli.

Změny související s hazardem má ve středu projednat Senát ovládaný sociálními demokraty. Vtělení úprav do předlohy je tak v režii ČSSD, sněmovna může jen odsouhlasit původní nebo pozměněný návrh.

O svolání K9 k problematice hazardu požádaly na konci listopadu vládní Věci veřejné, které mají na zmatcích ve sněmovně také svůj díl. Zatímco například v otázce danění loterií byla původně koalice dohodnutá na tom, že se o získané peníze podělí jen státní a obecní rozpočty, na návrh poslanců Michala Babáka (VV) a Pavla Svobody (ODS) se má třetina z nich dál rozdělovat neprůhledně přes hazardní firmy.

"V žádném případě nechceme, aby hazardní firmy samy rozhodovaly o tom, jak rozdělovat daňové výnosy. Nikdy jsme to nechtěli, už před půl rokem jsme hlasovali proti takovému návrhu. Nicméně prohlasovalo se to hlasy sociální demokracie, ODS, třemi hlasy VV a šest poslanců TOP 09 se zdrželo," zmínil předseda VV Radek John.

Největším fiaskem ve sněmovně skončila změna v placení odvodů za výherní automaty a interaktivní videoloterijní terminály. Bez přijetí další úpravy bude tento byznys pro firmy od nového roku bezplatný, původně měly platit za každý automat 20 tisíc korun ročně.

Záložní řešení pro poplatky za hazardní automaty přineslo jednání rozpočtového výboru. Ten navrhl příslušné ustanovení doplnit do projednávané novely zákona o místních poplatcích. Úpravu načetl poslanec Vlastimil Vilímec (ODS). Podle něj by měl být hazardní poplatek "za bednu" od tisíce do 5000 korun za každé tři započaté měsíce.

Podle Johna by měly koaliční strany v jednání se senátory postupovat koordinovaně a ne roztříštěně jako dosud.

Program jednání K9 se odvíjí od toho, s čím přijdou na schůzku její členové. Není tak vyloučené, že by se koalice mohla zabývat také sjednocením názoru na změny v rozpočtovém určení daní, které má ve středu projednat vláda.

Horkým tématem by mohl být také požadavek na rezignaci policejního prezidenta Petra Lessyho, který akcentoval ministr vnitra Jan Kubice (nestr.). Dohady předcházejí právě volbě Lessyho přitom koalici zpestřily konec loňského prosince a letošní leden.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688