TNBiz (TN.cz)
Finance  |  04.12.2011 05:13:51

Evropští lídři budou na summitu EU řešit záchranu Evropy

BRUSEL (MEDIAFAX) - Evropští lídři by měli ve čtvrtek a v pátek na summitu Evropské unie diskutovat o možných řešeních dluhové krize eurozóny. Zároveň by se měl zřejmě zabývat změnami smluv o Evropské unii, a to především se zaměřením na užší a přísnější koordinaci rozpočtové politiky.

Investoři vidí poslední šanci na odvrácení rozpadu eurozóny právě v summitu Evropské unie. Německá kancléřka Angela Merkelová ale v pátek uvedla, že krizi nelze vyřešit jedním rázným krokem, volá po dlouhodobém přístupu založeném na těsnější fiskální integraci v Evropě.

"Reforma Evropy nemá směřovat k nadnárodnímu rozhodování. Integrace Evropy musí jít mezivládní cestou, protože Evropa musí činit strategická politická rozhodnutí," uvedl nedávno francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

V poslední době se často začíná hovořit o vytvoření fiskální unie v souvislosti s eskalujícími problémy dluhové krize, která zasáhla už i třetí největší ekonomiku eurozóny, Itálii, a v ohrožení je i ratingové hodnocení Francie. S problémy způsobenými dluhovou krizí se však setkalo již i Německo, jemuž se v nedávné minulosti nepodařilo prodat celý objem emitovaných dluhopisů, což mnozí považovali za skutečnou katastrofu.

"Summit EU by kromě řešení krize EU měl přinést i diskuzi na téma rozpočtu EU pro roky 2014 až 2020. Diskutovat se bude kromě jiného i o jednotné dani pro korporátní sektor, nebo o dani z finančních transakcí. Právě daň z finančních transakcí má tu sílu výrazně poškodit finanční systém EU. Stejně tak zavedení jednotné sazby daně pro korporátní sektor by odbouralo možnost jednotlivých zemí bojovat o zahraniční investory, což také není zrovna pozitivní," uvedl pro agenturu Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.

Evropská ekonomika navíc podle nejnovější zprávy mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's směřuje opět do recese. "Evropa se blíží recesi, jako první zasáhla Španělsko, Portugalsko a Řecko, a ekonomické problémy se nyní přelévají do jádra eurozóny - Francie a Německa," uvedl koncem týdne hlavní evropský ekonom Standard & Poor's Jean-Michel Six.

Podle S&P se vyhlídky evropské ekonomiky v poslední době výrazně zhoršily, přičemž nejnovější statistická data naznačují, že Evropa směřuje zpět do recese. Agentura Standard & Poor's to uvedla ve čtvrtek ve své nové zprávě s názvem Hospodářské vyhlídky Evropy: zpět do recese. Ekonomické problémy se podle ní přelévají z okraje eurozóny do jejího jádra.

"V současné době očekáváme, že eurozóna se v první polovině roku 2012 ocitne v mírné recesi, ve druhém pololetí se situace nepatrně zlepší," řekl dále Six s tím, že vyhlídky evropské ekonomiky se prudce zhoršily až v posledním měsíci.

"Zdůrazňujeme, že rizika ohrožení ekonomického růstu jsou výrazná. Odhadujeme, že naše základní prognóza mírné recese má 60procentní pravděpodobnost, výraznější recese má pravděpodobnost 40procentní," dodal Six.

Agentura Standard & Poor's navíc opět zhoršila odhad růstu německé, italské a francouzské ekonomiky na příští rok. Německu nově předpovídá reálný růst hrubého domácího produktu (HDP) o 0,8 procenta, zatímco v předchozí prognóze odhadovala růst o jedno procento. Odhad růstu HDP ve Francii S&P snížila z 0,8 procenta na 0,5 procenta, u Itálie Standard & Poor's nově předpokládá růst o 0,1 procenta místo dřívějších 0,2 procenta.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688