Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  02.12.2011 16:05:23

Přehled 48. týden - všechny země si jsou rovny, ale některé jsou si rovnější

Přehled hlavních událostí pro 48. týden - 28. listopadu – 2. prosince 2011

O       Středeční společný zásah centrálních bank zaskočil trhy

O       Dynamika průmyslové produkce v Evropě dramaticky klesá

O       Koruna během týdne výrazně apreciovala

O       Evropská dluhová krize – ticho před bouří?

Všechny země si jsou rovny, ale některé jsou si rovnější

Zatímco v poslední době jsme byli denně konfrontováni se zprávami z Itálie, Řecka a Španělska a schůzkami mezi Merkelovou a Sarkozim, tak v tomto týdnu jakoby vše zlé na chvíli utichlo. Pod pokličkou to ale vře. V otázce jak vyřešit současný krizový stav se stále vymýšlí nové možnosti. Německo a Francie přišly s návrhem na přísnější a užší koordinaci rozpočtové politiky, s čímž by zároveň došlo na změny smlouvy o EU.  Další zveřejněný nápad, tentokráte čistě německý, se týká možnosti založení fondů, kam by jednotlivé státy převáděly část dluhu, která přesahuje hranici 60 %. Kreativita lidského myšlení, jak problém neřešit, ale jenom ho překrýt, je neomezená. Navíc je stále více patrné, že současná EU, potažmo eurozóna, ztrácí svoji původní podobu, kdy všechny státy jsou si rovny a rozhoduje se stále více autoritářsky. V případě EU tak začíná platit, že všechny země si jsou rovny, ale některé jsou si rovnější.

Atmosféra na trzích se v týdnu zlepšila. Pomohl tomu především koordinovaný zásah centrálních bank na poskytnutí dodatečné dolarové likvidity globálnímu finančnímu trhu. To se okamžitě odrazilo i na posílení akciových indexů a rizikových aktiv. Euro si během několika minut připsalo vůči americkému dolaru zisky přibližně dvou centů. Nepatrně se zlepšila i situace na americkém trhu práce. Výkazy ADP i páteční NFP změna počtu pracovních míst mimo zemědělství překonaly odhady, když byl vytvořen větší počet nových pracovních míst. Spojené státy však nemají vyhráno.

Rozkolísanost české měny v poslední době výrazně vzrostla, což bylo avizováno již minule a tento týden to jenom potvrdil. Koruna si po předchozích ztrátách výrazně polepšila a dostala se na dohled hranice 25 EUR/CZK. Nejvýraznější zisky si připsala v pondělí a ve středu a celkově tak během týdne získala kolem 80 haléřů. Posílení koruny v dalších dnech je stále možné, střednědobý výhled však zůstává pro českou měnu negativní. V delším časovém horizontu jednoho až tří měsíců lze očekávat posun koruny zpět na úroveň 26 EUR/CZK a výše. Ještě dramatičtěji koruna posílila vůči americkému dolaru. V pondělí ráno se ještě obchodovalo nad úrovní 19,50 USD/CZK. V pátek krátce před 15 hodinou se dolar prodával zhruba za 18 korun a 70 haléřů. Trhy se po zveřejnění datamerického trhu práce rozbouřily a do pátečního večera kurz koruny může ještě doznat změn.

Data z domácí ekonomiky potvrzují, že se české hospodářství již pravděpodobně nachází v mírné recesi. To ostatně potvrdil čtvrteční výsledek indexu průmyslové aktivity PMI za listopad, který poklesl pod klíčovou hranici 50 bodů. Ta odděluje fázi expanze a kontrakce. Pod úrovní 50 bodů se tento index naposledy nacházel v roce 2009. Zajímavé bude sledovat, zda tento stav povrdí i v příštím týdnu zveřejněný ukazatel průmyslové výroby.

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688