TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  02.12.2011 01:30:05

E15: Česku hrozí, že bude muset odstavit Dukovany

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministerstvo zahraničí se obává rizika, že Česko bude muset kvůli mezinárodnímu tlaku během zhruba pěti let uzavřít jadernou elektrárnu v Dukovanech. Uvádí to páteční vydání deníku E15.

Evropská komise sice nemůže přikázat odstavení bloků, ale mohla by v atmosféře po fukušimské havárii nastavit tak přísná pravidla pro prodloužení jejich životnosti, že elektrárna ztratí ekonomický smysl. Vyplývá to z mezirezortních připomínek k návrhu aktualizované energetické koncepce z pera ministerstva průmyslu, které se podařilo deníku E15 získat.

Diplomaté v této souvislosti uvádějí, že úřad Martina Kuby nezohledňuje rizika plánů masivního rozvoje jaderných zdrojů, který právě ministerstvo průmyslu v návrhu koncepce prosazuje. Také z dalších úřadů zaznívá, že bombastické a nerealistické plány Kubova úřadu, podle nichž by měl podíl jádra na výrobě elektřiny vyrůst v příštích desetiletích až k devadesáti procentům, budou nakonec kontraproduktivní.

„Jakkoli se ztotožňujeme s premisou zachování a soustavného rozvoje české jaderné energetiky, vnímáme předloženou koncepci bohužel zejména jako vážnou diskreditaci tohoto cíle, ba jeho ohrožení,“ uvedl Úřad pro zahraniční styky a informace. Rozvědka upozorňuje na rostoucí negativní ohlas českého jaderného programu v zahraničí a také na zvýšený zájem cizích zpravodajských služeb o tuto oblast. „Základním a nejaktuálnějším rizikem je možnost nutnosti uzavření jaderné elektrárny Dukovany po konci současné licenční životnosti jejích bloků (20152017),“ uvedlo ve svých materiálech ministerstvo zahraničí.

A bez Dukovan bude podle Černínského paláce velmi obtížné rozvíjet a financovat výstavbu nových jaderných bloků. Maximum finančních prostředků, průmyslových kapacit i lidských zdrojů bude vázat dostavba Temelína. Evropská komise navíc může ovlivnit rozvoj atomové energie tím, jak nastaví pravidla pro pojištění jaderných elektráren. Ministerstvo průmyslu také uvažuje o výstavbě jaderných bloků v dalších třech lokalitách, kromě Temelína a Dukovan.

Podle dostupných zdrojů úřad zvolil „válcovací taktiku“ a budoucí podíl jaderné energie na celkové výrobě úmyslně nadsazuje. V oficiálních reakcích na připomínky se ministerstvo průmyslu a obchodu obecně odvolává na to, že rozvoj jaderné energetiky je důležitý pro posílení energetické bezpečnosti a mezinárodní konkurenceschopnosti České republiky. Upozorňuje také na docházející zásoby tuzemských fosilních paliv a limitované možnosti pro rozvoj obnovitelných zdrojů. Na výtky ohledně kontraproduktivních plánů však úřad Martina Kuby nereaguje. O to právě ale podle rozvědky jde.

Česká republika potřebuje seriózní analýzu své energetické situace i obhajitelný program dalšího rozvoje své energetiky včetně využívání jaderných elektráren. Předložený materiál však tento zásadní účel míjí a spíše nás při nutné argumentaci diskvalifikuje,“ uvedl Úřad pro zahraniční styky a informace.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

03.12. 14:06  E 15: Česku hrozí...... (Majka)
02.12. 18:47  cože ? (Ježíšek)
02.12. 18:46  cože ? (Ježíšek)
02.12. 18:41  Celá slavná EU (Ježíšek)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688