TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  30.11.2011 18:15:06

Evropská dluhová krize by mohla zkomplikovat dostavbu Temelína

PRAHA (MEDIAFAX) - Evropská dluhová krize a možná volatilita na evropských finančních trzích v příštích deseti letech by mohla zkomplikovat financování dostavby jaderné elektrárny Temelín. Uvedla to ve středu agentura Reuters.

Agentuře Reuters to řekl zvláštní vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška v rozhovoru o financování rozšíření jaderné elektrárny.

Podle něj bude vlastník Temelínu, energetický gigant ČEZ, hledat partnera, který by společnosti pomohl s financováním mnohamiliardové dostavby elektrárny. Společnost, v níž většinu akcií drží stát, plánuje postavit dva nové bloky s výkonem 2000 megawattů.

O dostavbu se ucházejí společnosti Westinghouse, francouzský Areva a aliance ruského Atomstrojexportu a české společnosti Škoda JS.

"Bude se hledat nějaký finanční investor. Může jít o několik malých partnerů, nebo jeden velký," řekl Baruška s tím, že ČEZ bude držet v projektu dostavby jaderné elektrárny majoritní podíl.

Bartuška nechtěl podle agentury Reuters potvrdit nebo vyvrátit informace o tom, že stát bude nabízet garance na celý tendr dostavby, který má zahrnovat i opci na dostavbu tří dalších reaktorů v České republice a na Slovensku.

"Problém je v tom, že (ČEZ) nemá dost peněz, je to spíše otázka zahedgeování se proti dočasnému propadu nebo kolapsu trhů," uvedl Bartuška pro agenturu Reuters.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž prohlásil, že i když by jeho společnost mohla financovat rozšíření ze svých vlastních zdrojů, nyní hledá možnosti, jak pokrýt rizika tohoto projektu. To zahrnuje i možnost státních garancí a cizího investora.

"Bude to téma pro širší diskusi v příštím roce, hlavně pro našeho majoritního vlastníka, tedy stát," řekl Kříž agentuře Reuters.

Šéf nově vzniklé divize strategie ČEZ Pavel Cyrani agentuře Reuters řekl, ČEZ bude hledat možnou dohodu se strategickým finančním investorem, nebo skupinou klientů, nebo kombinací těchto možností.

ČEZ chce vybrat vítěze tendru na dostavbu Temelína v roce 2013 a nové bloky elektrárny by se měly dostat do provozu nejpozději v roce 2025.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688