TNBiz (TN.cz)
Finance  |  30.11.2011 13:25:06

FT: Mezinárodní firmy se připravují na možný rozpad eurozóny

LONDÝN (MEDIAFAX) - Mezinárodní společnosti připravují mimořádné plány pro případ rozpadu eurozóny. Informoval o tom ve středu list Financial Times (FT) s odvoláním na rozhovory s několika šéfy nadnárodních společností.

Šéfové firem se snaží tváří v tvář neschopnosti evropským politikům vyřešit eskalující dluhovou krizi ochránit své společnosti před problémy, kterým se již zřejmě nebude možné vyhnout. Když německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy začali tento měsíc hovořit o možnosti odchodu Řecka z eurozóny, šlo o první známku toho, že vrcholní představitelé EU takovou možnost poprvé v 13leté historii měnové unie zvažují.

"Začínáme přemýšlet o tom, jak (rozpad eurozóny - pozn. red.) bude vypadat," řekl listu Andrew Morgan, prezident společnosti Diageo Europe. "Pokud se tu odehraje nějaká změna kolem eurozóny, tak budeme všichni rázem v jiné situaci. S tím, jak budou jednotlivé země eurozónu opouštět, bude tady najednou masivní devalvace a to bude znamenat, že značky z dovozu se velmi, velmi prodraží," dodal Morgan.

Obavy šéfů firem vyvolávají i snahy ministrů financí zemí eurozóny najít mnohem radikálnější řešení dluhové krize, včetně možnosti zajištění financování problémových zemí z Evropské centrální banky přes Mezinárodní měnový fond.

Automobilky, energetické skupiny, společnosti vyrábějící spotřební zboží a další nadnárodní firmy se tak snaží najít cesty jak minimalizovat rizika ukládáním hotovosti do bezpečných investičních nástrojů a kontrolou výdajů. Strojírenská skupina Siemens například založila svou vlastní banku, přes kterou ukládá své prostředky přímo u Evropské centrální banky.

Jiné firmy nechávají prozkoumávat právní dopady rozpadu eurozóny na přeshraniční obchodní vztahy a úvěrové dohody. Na rozdíl od nich se malé a středně velké firmy připravují na rozpad eurozóny jen velmi málo, pokud vůbec, uvedl list Financial Times.

"Obchodníci na finančních trzích a stále častěji také podnikatelé vypočítávají náklady spojené s případným rozpadem," řekl listu Jena Pisani-Ferry, ředitel bruselského institutu Bruegel. "Je těžké si představit něco nepřestavitelného, nemluvě o veškerých detailech, ale každý rozumný hráč se musí touto možností zabývat," dodal.

Podle některých společností, které fungují po celém světě, by rozpad byl velmi problémový, ale dal by se zvládnout. "Už jsme připravili první hrubou analýzu dopadů možného rozpadu eurozóny v případě Portugalska," řekl listu Jürgen Dieter Hoffmann, finanční ředitel portugalské pobočky automobilky Volkswagen. "Závěr je takový, že celkové dopady nebudou na naši společnost tak moc negativní, vzhledem k tomu, že jsme hlavně exportéři a patříme do celosvětové skupiny," dodal.

Podle některých francouzských, italských a španělských manažerů se již připravují plány řešení situace pro případ vážných finančních a ekonomických turbulencí, nicméně ne samotného rozpadu eurozóny. Podle jejich názoru by stabilitu celého regionu ještě více ohrozilo, kdyby se veřejně vědělo, že soukromé společnosti se připravují na nejhorší.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688