TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  28.11.2011 18:40:05

SPŘ: Proces využívání dotací z EU je v Česku chybný

PRAHA (MEDIAFAX) - Společnost pro projektové řízení (SPŘ) v pondělí upozornila na nejednotnost pravidel a chyby v procesu přidělování dotací z evropských fondů na projekty v ČR a jejich monitoring. Podle SPŘ žádná autorita nemonitoruje, jak jsou prostředky využívány a zda jsou využívány efektivně.

Důvodem je podle SPŘ nedostatečná kvalifikovanost lidí, kteří projekty hodnotí a absence jednotného systému pravidel a monitoringu čerpání. "Projekty nyní hodnotí lidé, kteří přesně nevědí, co je a co představuje projektové řízení odpovídající mezinárodně uznávaným standardům. Nevědí, že existuje certifikace projektových manažerů. Tito lidé ve státní správě řídí a hodnotí dotační projekty často jen podle Příručky pro žadatele a příjemce. Navíc máme až 27 operačních programů, které rozdělují a hodnotí čerpání dotací z EU a každý má trošku jiná pravidla. Toto vede k nejednotnosti a roztříštěnosti procesu využívání dotací z EU," kritizuje SPŘ.

"Chceme, aby lidé, kteří působí kolem evropských fondů, věděli, že existuje mezinárodní certifikace projektových manažerů a metodika jak se mají projekty řídit. To povede k větší kvalitě a efektivitě procesu přidělování dotací a hlavně samotných projektů financovaných z dotací. Upozorňujeme také na nesrovnalosti podmínek realizace projektů z dotací EU. V současném procesu chybí jasně definované hodnocení jednotlivých projektů. V rámci toho se snažíme prosadit reálnost nastavených cílů, aby byly skutečně dosažitelné a neplnily jen obecné cíle stanovené operačním programem. Dnes je v těchto bodech velký zmatek," prohlásil prezident SPŘ Michael Motal.

Aktuálně uznávaným faktem pro hodnocení projektů podle Motala je, zda má projekt stejný cíl jako samotný operační program pro jeho financování, který si žadatel o dotaci zvolil. "Řada žadatelů tak záměrně pokřiví a přizpůsobí koncept projektu operačnímu programu. Konečný důsledek je takový, že se v případě schválení dotace zamýšlený projekt stává méně efektivním, než jeho žadatel zamýšlel ještě před podáním žádosti o dotaci," vysvětlil Motal.

Dalšími slabinami v řízení dotačních projektů jsou rizika a změny. "Projekty máme v ČR velmi dobře připravené, ale už nepočítají se změnami během jejich přípravy a realizace. Také se neřeší rizika během realizace a rizika z monitorovacích zpráv často vyšumí. To jsou hlavní chyby projektů v ČR oproti mezinárodním standardům. Přitom řízení rizik je důležitá součást vedení každého projektu. A umožnění změn je jediná jistota předkladatele návrhu projektu pro efektivní dosažení cíle projektu. S možností změny by se mělo počítat během administrace i realizace, ale současná úprava procesu dotací s některými změnami nepočítá a některé ani nepřipouští," popsal hlavní problémy Motal.

Cílem Společnosti pro projektové řízení je, aby se dotace a projekty přizpůsobily zdravé praxi, aby se dělaly správně podle mezinárodních standardů. SPŘ se snaží zapojit do struktur, které budou připravovat nové programové období jako odborný konzultant. Chce pomoci zpřehlednit proces, podmínky, dokumentace a postupy při žádosti o dotace EU. Cílem SPŘ je přesvědčit státní správu, aby nehleděla v případě udělování dotací jen na finanční stránku věci, ale závazně nastavila pravidla vedoucí směrem ke kvalitě.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688