Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  28.11.2011 11:11:38

Trh ovládá potřeba likvidity, komodity jsou na prodej

Trh ovládá potřeba likvidity, komodity jsou na prodej

 

Finanční napětí na globálních trzích nekontrolovatelně postupuje a čím déle bude trvat přijetí řešení evropské dluhové krize, tím více roste riziko nástupu globální recese. Výsledkem je krátkodobě nižší výhled na poptávku po komoditách, čímž trpí ceny.

 

Mnoho investorů se s koncem roku začíná stahovat z trhu a investiční fondy snižují pozice na úvěr jako důsledek snižování úvěrových linek ze strany bank. Proto nelze v dalších týdnech vyloučit nepříznivé prostředí včetně pokračujícího posilování dolaru, který tak neposkytuje komoditám podporu.

 

Globální index nákupních manažerů, který je předstihovým ukazatelem ekonomické aktivity, naznačuje v nejbližší době slabost, přičemž měkká data z Číny jen podporují další nejistý výhled.

 

Dva hlavní komoditní fondy, S&P GSCI a DJ UBS se od začátku roku obchodují v záporném pásmu, zejména v poslední době, protože v obou jsou zastoupeny zemědělské komodity a kovy, tedy sektory, které v uplynulých měsících trpěly nejvíce.

 


 

Index Reuters Jeffries CRB ztratil výprodejem napříč sektory za týden 2,7 procent, přičemž nejvíce byly zasaženy komodity citlivé na vývoj dolaru jako je kukuřice a sojové boby. Američtí exportéři nedokáží soutěžit s levnějšími produkty z jiných zemí, zejména z Jižní Afriky, kde brazilský real oslabil za uplynulý půl rok o více jak 15 procent. Nadále pokračuje skupování dolaru, který proti koši světových měn posílil o 1,9 procent.

 

 

Potřeba likvidity zasáhla zlato

Zlato nadále trpí, pokleslo už druhý týden v řadě. Ani eskalující krize a ani nákupy centrálních bank na fyzickém trhu nedokázaly přimět zlato k růstu, přičemž investice do ETF fondů dosáhly nového maxima ve výši 2350 tun. Obecně ale investoři do ETF mají výrazně delší investiční horizont a to nahrává domněnce, že zlato bude v následujících měsících růst. Největší riziko pro zlato představuje v krátkém období snižování rizika, které probíhá napříč trhy, spolu s posilujícím dolarem.

 

Technický obraz není pozitivní dokud bude cena zlata pod úrovní 1710 dolarů a existuje riziko dalšího poklesu v případě prolomení hranic 1665 směrem k hodnotám okolo 1600 dolarů, kde je jak přecházející minimum tak 200 klouzavý průměr. Dolar se nyní proti většině měn nachází na překoupených úrovních a korekce by zlatu poskytla podporu.

 

Ropa posílila díky možnému zákazu íránské ropy

Zdálo se, že ropa utrpí druhý ztrátový týden v řadě díky zhoršující se evropské krizi, která pokud by spustila recesi, měla by nepříznivý dopad na poptávku po ropě a její ceny. Ceny se však udržely díky výraznému geopolitickému rizik,u které vytváří Írán. Francie žádá evropský zákaz pro íránskou ropu díky nejasnému jadernému programu. To s sebou nese riziko rostoucího napětí mezi Íránem a zbytkem světa. Írán totiž fakticky ovládá Hormuzský průliv, kterým proplouvá zhruba třetina ropy, která je po moři přepravována z oblastí Středního východu, a další eskalace napětí, které by měla dopad na růst ceny, by nemohla z pohledu spotřebitelů přijít díky ekonomické krizi v horší čas.

 

Poptávka po ropě a s ní spojených produktech, zejména po dieselu, který putuje do Číny, je stále na zdravých úrovních i přes makroekonomicky nepříznivé prostředí. To také podporuje ceny futures kontraktů ve formaci backwardation, kdy se ropa s okamžitým dodáním obchoduje výše než s dodáním budoucím. Podpora se aktuálně nachází na 105 dolarech pro ropu Brent, přičemž její prolomení otevírá cestu ke 100 dolarové hranici.

 

Nejvíce trpí průmyslové kovy

Cena všech kovů od mědi přes nikl nadále padá s tím, jak se zhoršuje ekonomický výhled. Kompozitní index LME poklesl za rok téměř o 24 procent, přičemž všechny složky zaznamenaly během roku 2011 výrazné ztráty. Hlavním těžařům se dokonce dařilo hůř, Bloomberg World Mining Index ztratil od začátku roku téměř 30 procent.

 

Měď, nejvíce obchodovaný kov, má za sebou čtyřtýdenní pokles díky zhoršujícímu se výhledu a posilujícímu dolaru, který sektoru bere podporu. Poptávka po mědi, zejména v Asii, zůstává silná, zásoby mědi na LME klesají už osm měsíců v řadě. Další pokles cen by tak v tomto regionu mohl vést k dalším nákupům, což by zmírnilo další poklesy. Podpora pro cenu mědi s dováním v březnu je 315 centů a další silnější podpora je na 300 centech.

 

Cena sojových bobů blízko několikaleté podpory

Výprodej obilovin a sojových bobů pokračuje s tím, jak se po tlak dostávají spekulativní dlouhé pozice. Americký export sojových bobů a kukuřice zaostává za předchozími odhady, protože silnější dolar způsobil pokles poptávky z Číny, která nyní více nakupuje v Jižní Americe.

 

Cena sojových bodů s dodáním v následujícím měsíci se dostala k několikaleté podpoře na ceně 1095 a pokud by cena zavřela pod touto úrovní, byl by to signál pro další poklesy. Hedžové fondy a další velcí investoři se vůči sojovým bobům poprvé po třech letech staví negativně. Proto by další posilování dolaru mohl vést k dalším výprodejům.

 



 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688