Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  23.11.2011 06:47:38

DOWER-D: Erste, KB, NWR - utéci nebo zůstat na trhu?!

To, co se už několik týdnů či vlastně měsíců děje na akciových trzích je opravdu děsivé. A konce nevidět. Evropa se vrací do recese a narůstají i vnitrounijní problémy. Máme tak před sebou další pokračování nejistoty a turbulencí - a zdrojem problémů je pořád a znovu Evropa. Doma je to patrné na téměř všech titulech, viz například grafy 1 až 3, s výjimkou "vše jistícího" Philip Morris ČR, graf 4, nebo občas oživených nadějí, jakou byl/je KIT Digital, graf 5.

Graf 1, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 22.11.- pro zvětšení klikněte

Graf 2, Komeční banka, OS MACD a Bollingerova pásma k 22.11.- pro zvětšení klikněte

Graf 3, NWR, OS MACD a Bollingerova pásma k 22.11.- pro zvětšení klikněte

Graf 4, Philip Morris ČR, OS MACD a Bollingerova pásma k 22.11.- pro zvětšení klikněte

Graf 5, KIT Digital, OS MACD a Bollingerova pásma k 22.11.- pro zvětšení klikněte

Hlavní a globální problémy tohoto stavu jsou dva - nezaměstnanost a Evropa. A protože stále nejsou vyřešeny - a řešení je navíc v nedohlednu - je situace na akciových trzích taková, jaká je.

(1) Problém nezaměstnanosti tkví v produktivitě práce. Politici a ekonomové se "po krizi"  mylně domnívali, a mnozí ještě stále domnívají, že se vše vrátí do stavu "před krizí". Omyl. Žádný zaměstnavatel se už nikdy nevrátí k produktivitě práce před krizí. V době krize zaměstnanci pochopili, že musí ze svých nároků slevit a po krizi zase zaměstnavatelé nemají žádný rozumný důvod vracet se k nižší produktivitě práce z doby "před krizí" - proto nenabírají zaměstnance zpět tak, jak politici a ekonomové věřili a predikovali!

Problémy států totiž zaměstnavatele nezajímají. A proč by také měly? Stávající situace na trhu práce už nikdy nebude jako dříve. Musí se najít nové pracovní příležitosti. To zatím pochopil, zdá se, jen Barack Obama - proto hledá lidem novou práci, byť zatím "jen" ve veřejných službách. Někde se ale začít musí.

(2) Evropa má navíc ještě své vlastní problémy. Problémem Evropy ale není dluhová krize, jak si mnozí myslí. Skutečným problémem je budoucnost Evropy. Politici si to nechtějí přiznat, ale přesto je, byť ho pořád odkládají, čeká velmi vážné rozhodnutí. (i) Buď EU "rozpustit", přiznat neúspěch a uvrhnout evropské státy, snad s výjimkou Německa, do nicoty, protože ve světle velkých amerických a asijských ekonomik nebudou mít malé evropské ekonomiky žádnou velkou šanci nebo (ii) přistoupit k ještě větší integraci a federalizaci. Jiná možnost není. Současná garnitura evropských politiků však tento klíčový úkol asi nevyřeší, protože k tomu nemá ani nadání, ani sílu, ani odvahu. Jen se utápí v malichernostech.

USA v této situaci zdůrazňují a Evropě připomínají, že v podobných problémech jako Řecko se před několika lety ocitly i některé státy federalizovaných USA (Kalifornie, New York). Jenže právě "spojené" Spojené státy evropským politikům ukázaly - právě díky tomu, že jsou "spojené" -  jak federace těmto státům s problémy pomohla. I proto sílí v Evropě tlak na vytvoření eurobondů a změnu statutu a postavení ECB, která by se měla více než dosud podobat FED.

A propo eurobondy. Reálná možnost nebo chiméra? EK si od nich slibuje velký dluhopisový trh, který by měl šanci poměřovat se s americkými vládními dluhopisy, které jsou sice nepsaným, ale přesto uznávaným standardem - měřítkem -  globálních dlouhodobých úrokových sazeb. „Tento přístup by byl nejpřínosnější,“ stojí ve zprávě EK. „Zajistil by možnost snadného refinancování dluhu všech členských států bez ohledu na stav jejich veřejných financí.“ Ale jsou s nimi problémy. Už v samotné zprávě se přiznává, že vytvoření eurobondu by vyžadovalo zásadní změny platných unijních smluv a mohlo by tak trvat i několik let. A co Německo, kterému se přirozeně nelíbí, aby tlačilo evropskou káru samo?

Budou připravovaná opatření k odvrácení katastrofy stačit? Nejspíš ne.

Máme se tedy z akciových trhů úplně a na dlouho stáhnout? To záleží na naturelu každého z nás, investorů. Než tak ale učiníme, vzpomeňme na slova jednoho člena z francouzské větve Rotchildů: akcie se musí nakupovat, když na ulicích teče krev! V době, kdy svá slova vyslovil na ulicích doopravdy tekla krev, snad tomu tak nyní nebude, nicméně akciové trhy krvácejí!

 

Přejete si víc informací? Klikněte!

Už jste navštívili zdarma naše Denní grafy v Klientském servisu? Ne? Klikněte sem!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688