TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  21.11.2011 02:13:47

E15: Slovnaft hraje o první místo na českém trhu čerpacích stanic

PRAHA (MEDIAFAX) - Nákupem čerpacích stanic rakouské OMV či jiných firem plánuje Slovnaft získat až čtvrtinový podíl v českém maloobchodu s pohonnými hmotami. V rozhovoru pro pondělní vydání deníku E15 to řekl generální ředitel´Slovnaftu Oszkár Világi.

„Chceme dosáhnout zhruba takového podílu, jaký máme na slovenském trhu 23 až 25 procent,“ uvedl Világy. Zároveň potvrdil zájem o propojení s českou firmou Čepro, která vlastní téměř dvě stě čerpacích
stanic EuroOil. Slovnaft, který je součástí maďarské skupiny MOL, má zatím v tuzemsku jen menší síť 35 vlastních a partnerských čerpacích stanic.

Na roztříštěném českém trhu by čtvrtinový podíl znamenal pozici jedničky. Nejsilnější Benzina, kterou ovládá Unipetrol z polské skupiny PKN Orlen, má zatím v maloobchodu podíl 14 procent. Předseda Společenství
čerpacích stanic Ivan Indráček ale předpokládá, že velký zájem o akvizice v tuzemsku bude mít i ruský Lukoil a možná také PKN Orlen.

To, že současná dvojka OMV zvažuje prodej minimálně části ze svých 217 benzinek i dalších aktivit, potvrzují dobře informované zdroje na českém trhu. Indráček ale pochybuje o tom, že se čerpacích stanic opravdu zbaví. Připouští sice, že by Rakušané mohli síť dobře zpeněžit, ale český trh má pro ně výhodu není daleko od rafinerie OMV ve Schwechatu. „Má smysl se zbavovat spíše vzdálenějších sítí,“ řekl.

I kdyby OMV na českém trhu zůstala, pravděpodobně se objeví další možnosti k nákupům. Indráčka by nepřekvapilo, kdyby český trh opustila společnost Shell. Dále je možné nakupovat od menších nezávislých hráčů, kteří vlastní zhruba polovinu z více než 2500 standardních benzinek.

Podle Világiho akvizice Slovnaftu na českém trhu nezastaví ani další vlna krize. Připomíná, že rafinerie Slovnaft byla historicky budovaná především pro slovenský a český trh. Slovnaft je už dnes silný v českém velkoobchodu, kde má podíl osmnácti procent. Indráček připomíná, že chuť Slovnaftu investovat v Česku měla v minulosti výkyvy chvíli posiloval, chvíli prodával a záleželo na tom, jaký byl postoj mateřské skupiny MOL.

Posilování Slovnaftu na českém trhu by podle Indráčka mělo velký efekt, kdyby slovenská firma převzala obchodní aktivity Čepra. Při jednáních o propojení s Čeprem má Slovnaft výhodu oproti Unipetrolu, jenž by transakci složitěji obhajoval u antimonopolního úřadu.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688