TNBiz (TN.cz)
Finance  |  16.11.2011 15:30:05

Francie a Německo se opět přou o roli ECB

PAŘÍŽ/ŘÍM (MEDIAFAX) - Dvě hlavní evropské mocnosti, Francie a Německo, se opět přou o roli Evropské centrální banky (ECB) v řešení problémů kolem eskalující evropské dluhové krize. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

Francie se snaží prosadit silnější angažovanost ECB v řešení krize. Centrální banka eurozóny zatím přistoupila pouze k omezenému výkupu státních dluhopisů některých zemí, to se však v současné situaci jeví jako nedostatečné.

Francie se ale tlakem na ECB snaží zachránit své dosavadní úvěrové hodnocení na úrovni AAA a podporu má i od amerického prezidenta Baracka Obamy.

Problémy na trhu s dluhopisy se v posledních dnech rozšiřují po celé Evropě. Výnos italských dluhopisů překonal sedmiprocentní hranici, která je z dlouhodobého hlediska považována za neudržitelnou. Rostou však také výnosy dluhopisů Francie, Nizozemska a Rakouska, což jsou spolu s Německem země, které tvoří tzv. tvrdé jádro eurozóny.

"Role ECB je zajistit stabilitu eura, ale také finanční stabilitu Evropy. Věříme, že ECB přijme nezbytná opatření k zajištění finanční stability v Evropě," prohlásila mluvčí francouzské vlády Valerie Pecresseová. Paříž je podle ní přesvědčena, že rozdíl ve výnosech mezi francouzskými a německými dluhopisy je neopodstatněný. Ten přitom ve středu dosáhl rekordní úrovně 195 bazických bodů.

Německá kancléřka Angela Merkelová ale dala jasně najevo, že Berlín je proti tomu, aby centrální banka eurozóny hrála větší roli v řešení dluhové krize s tím, že pravidla Evropské unie podobné chování centrální banky zakazují.

"Tak, jak chápeme naše smlouvy, ECB nemá možnost, aby tyto problémy řešila," řekla Merkelová po jednání s irským premiérem Endou Kennym. Podle Merkelové je jediným způsobem, jak obnovit důvěru trhů, implementace ekonomických reforem a vybudování těsnější evropské politické unie změnou zakládacích smluv Evropské unie.

Mezinárodní výzvy k razantnější akci proti rozšiřující se dluhové krizi odmítají i samotní centrální bankéři. Podle nich je hlavně na jednotlivých vládách, aby řešily své dluhové problémy pomocí úsporných opatření a reforem.

Podle obchodníků na finančních trzích se ECB ve středu nicméně vrátila k nákupu španělských a italských dluhopisů. Tento nákup však neměl dlouhého trvání a nezdá se, že by ECB plánovala nějakým způsobem měnit dosavadní praxi dočasných nákupů zaměřených na uklidnění trhů.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688