TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.11.2011 08:00:53

Romové chystají vlastní politickou stranu a demonstrace

NOVÝ BOR (MEDIAFAX) - Romové v České republice chystají založit novou politickou stranu a připravují velké demonstrace. Na jednání v Novém Boru se na tom v neděli shodla většina romských autorit České republiky.

Nedělní bouřlivá schůzka Česko-romského občanského sdružení byla reakcí na letošní události. Sešli se na ni Romové z Liberecka, Ústecka, Karlovarska i Ostravska.

„Devadesát pět procent občanů majoritní společnosti nás nechce za souseda. Jdou demonstrovat do ulic a křičí: Cikáni do plynu a cikáni do práce. Hanobějí naší romskou národnost. Starostové, učitelé se k nim přidávají,“ zaznělo mimo jiné na jednání romských špiček.

„Já říkám, komu se máme přizpůsobit? Jako například panu Kocourkovi, Grossovi, Krejčířovi, Řebíčkovi, Pitrovi, Kadlecovi, Vondrovi? My jsme nerozkradli Českou republiku,“ prohlásil předseda Romské hospodářské rady Miroslav Tancoš.

Romové chtějí zrušit Radu pro romské záležitosti, Agenturu pro romské začleňování a zrušit romské koordinátory. Podle nich neodvádějí dobrou práci. Z evropských dotací, které oficiální instituce čerpají, podle Miroslava Tancoše Romové nic nemají. „To, že si z toho někdo udělal etnobyznys, s tím souhlasím,“ uvedl Tancoš.

Koncepce pro sociálně slabé chybí podle Romů i městům a obcím. „Není politické ani občanské vůle řešit palčivé problémy pro blaho našeho národa i k lepšímu soužití s majoritní společností,“ dodal Tancoš.

Romové teď chtějí založit vlastní politickou stranu s levicovou sociálně demokratickou orientací. „Máme 850 podpisů, potřebujeme ještě 150,“ řekl předseda Romské hospodářské rady. Kandidáty by strana nasadila do voleb do Senátu i do krajských zastupitelstev.

Zájmy Romů by podle jejich sdružení měl reprezentovat romský konzulát s vlastním rozpočtem.

Ve středu se zástupci romské menšiny chystají k premiérovi Petrovi Nečasovi (ODS) s rezolucí, kterou v neděli v Novém Boru sepsali. Ve čtvrtek pak budou demonstrovat v Praze. „Půjdeme do Prahy 17. listopadu na Náměstí republiky. Počítám, že nás tam bude dost. Tak 1500 až 2000," řekl novinářům Tancoš.

Další protestní shromáždění by mělo být 28. listopadu v Rotavě na Sokolovsku.

Jasnou odpověď chtějí Romové do konce roku. Pokud je vláda nevyslyší, jsou prý připraveni ze země odejít. „Ať nám EU a OSN vyčlení samostatné území se všemi právními atributy a státoprávním uspořádáním,“ prohlásil na jednání Tancoš.

Ivan Berka, Václav Kozák, kozak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

15.11. 10:10  dobrý nápad (Sekáč z Kolbenky)
14.11. 19:33  dobrý nápad (boss)
14.11. 18:33  Pomůže pouze léčba přípravkem AK 47 (Sekáč z Kolbenky)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688