Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Finance  |  10.11.2011 14:45:34

Eurozóna je politický chaos, který může skončit katastrofou

Akcieatrhy.cz

 

Odstoupení italského premiéra Berlusconiho mělo uklidnit trhy a poskytnout oddychový čas, nezbytný k přijetí dalších strukturálních opatření v Eurozóně, což byl hlavní záměr načasování této události.  Události však naprosto logicky nabírají spád s kterým politici nepočítají a to je základní instinktivní chování investorů, kteří poté, co došli k závěru, že Eurozóna řítící se smykem po dluhové dálnici již opustila vozovku, a říti se plnou parou do propasti se v panice zbavují svých ztrát, prodávají vše i s rukama.

Situace je horší o to, že u volantu Eurozóny se chaoticky perou o volant struktury a politici, kteří tuší, že se něco děje, ale v žádném případě si nechtějí připustit, že celý veselý výlet financovaný půjčkami by mohl skončit katastrofou.
 
Čtěte také: Evropu čeká recese, tvrdí manažeři evropských fondů

Základní ekonomická poučka zní, že není oběd zadarmo. Vzniklé škody bude muset někdo zaplatit a ten někdo je Německo. Zatím pořád vychází pro Německo nejlevněji, aby se na financování nedobytných dluhů spolupodílela celá Evropa, ale to skončí ve chvíli, kdy se Německé ztráty začnou svojí výší blížit celkové výši finanční angažovanosti Německa. V tu chvíli bude pro Německo výhodnější odepsat ztráty opustit Eurozónu a udělat se pro sebe. 

Tato chvíle však ještě nenastala. Zatím je pro Německo stále výhodnější organizovat záchranné summity, dohadovat společné evropské záchranné fondy a shánět do nich peníze od všech členů  Eurozóny, včetně těch, kteří s celou situací neměli nic společného, jako Slovensko, Slovinsko a Estonsko.

Situace se zhoršuje také tím, že z televize, internetu a novin proudí neustálý proud negativních hospodářských zpráv, takže obyvatelstvo vystrašené vyhlídkou černé budoucnosti, zcela instinktivně začíná šetřit, méně utrácí a snížení spotřeby se zcela jistě negativně odrazí ve snížení HDP, což jen zesílí negativní vyhlídky budoucnosti.

Fakticky vzato, krize ještě nenastala, protože ta se definuje tím, že přírůstek HDP klesne pod nulu ve dvou po sobě následujících obdobích. Tato situace sice zatím ještě nedostala, ale hromadné sdělovací prostředky, žijící hlavně z prodeje negativních zpráv toto slovo již zcela běžně používají, i když zatím jde pouhé zpomalování růstu.

Nicméně nelze očekávat, že dlouhodobě neřešené zadlužování států krizí neskončí. Pokud v to někdo doufá, tak mu nezbývá než popřát všechno nejlepší a poradit mu, aby se dal na modlení.

Jak se chovat v současné situaci vzhledem k investicím?

Dlouhodobí investoři by měli být ve střehu, a v případě, že nastane nějaká vlna výprodejů by měli ukončit svoje obchody. V každém případě, klasická poučka money managementu říká, že když poklesne hodnota naší investice o 10%, je nutné likvidovat ztrátu a obchod ukončit.


Na druhou stranu tato situace nabízí zajímavé příležitosti pro krátkodobé investory, protože zvýšená volatilita trhů vytváří zajímavé krátkodobé investiční příležitosti, nehledě na spekulace na pokles. Spekulovat na pokles finanční sektor sice nejde, protože to Eurozóna omezila, ale to neznamená, že v trhu není spousta slabých akcií, které jen čekají na to, až se jich jejich držitelé začnou zbavovat.

Vladimír Vaner
www.akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688