TNBiz (TN.cz)
Finance  |  07.11.2011 13:20:05

Berlusconi by podle novinářů mohl rezignovat už v pondělí, premiér to označil za fámu

ŘÍM (MEDIAFAX) - Italský premiér Silvio Berlusconi, který už dříve avizoval svůj záměr rezignovat, by z úřadu mohl odstoupit už v pondělí, informovala agentura Reuters s odvoláním na žurnalisty z Berlusconiho okolí. Premiér to ale popírá s tím, že to jsou jen fámy.

"Je jasné, že Silvio Berlusconi brzy rezignuje. Je to otázka hodin, podle některých i minut," napsal na internetu Giuliano Ferrara z deníku Foglio. Ferrara, bývalý ministr, je považován za osobu, které je Berlusconimu velmi blízká.

Franco Bechis, zástupce ředitele deníku Libero, na Twitteru napsal, že Berlusconi odstoupí v pondělí večer nebo v úterý ráno.

Agentura ANSA ale citovala Berlusconiho, který svému poradci řekl, že to jsou jen fámy. "Zvěsti o mé rezignaci jsou neopodstatněné a nerozumím, jak se rozšířily," uvedl premiér.

O Berlusconiho rezignaci se hovořilo od předminulého týdne, kdy se podle deníku La Repubblica premiér na odchodu dohodl s koaličním partnerem Umbertem Bossim výměnou za podporu penzijní reformy. Podle těchto informací by měl stávající premiér odejít na přelomu roku.

Itálie je pod značným tlakem Evropské unie na reformování svého penzijního systému. Je to součást plánu na umoření státního dluhu, který dosahuje 120 procent hodnoty hrubého domácího produktu.

Na spekulace o Berlusconiho rezignaci reagují i evropské akcie, které díky tomu snížily své ranní ztráty. "Je to fáma o Berlusconim, která pomáhá na akciovém trhu snížit ranní ztráty. Na trhu se totiž množí obavy z Itálie, takže jediný možný spouštěč odrazu musí pocházet z Itálie," uvedl pro agenturu Reuters David Thebault, ředitel kvantitativního prodeje obchodování Global Equities v Paříži.

Krátce před 12:30 SEČ klesal panevropský index předních evropských akcií FTSEurofirst 300 o 0,4 procenta na 976,24 bodu poté, co na počátku pondělního obchodování ztrácel až dvě procenta. Italská burza ve stejnou dobu oslabovala o 1,9 procenta.

Italský premiér Silvio Berlusconi po dvoudenním summitu skupiny nejvyspělejších zemí světa G20 na sklonku minulého týdne uvedl, že Itálie odmítla nabídku finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF). Podle Berlusconiho totiž Itálie finanční pomoc nepotřebuje. Berlusconi ale podle agentury AFP potvrdil, že Itálie požádala Mezinárodní měnový fond, aby dohlížel na její hospodářské a fiskální reformy.

Itálie je pod velkým tlakem finančních trhů, což jí zvyšuje náklady na obsluhu dluhu. Itálie je hned po Řecku nejzadluženější zemí eurozóny. Její dluh je na úrovni okolo 120 procent hrubého domácího produktu (HDP).

Ivan Orel, Tomáš Králíček, orel@mediafax.cz

Doplnění redakce:
Evropské akciové trhy reagují na možnost jeho odstoupení pozitivně a korigují podstatnou část dosavadních poklesů.




Související zprávy:
Premiér Papandreu se s opozicí dohodl na přechodné...

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688