Jak se o krby a kamna starat

Pokud budete investovat do pořízení krbových kamen, jistě budete chtít, aby správně fungovala a jejich životnost byla co nejdelší. K tomu je nezbytná pravidelná údržba a péče. Údržba se liší od výrobce k výrobci, záleží samozřejmě i na typu zařízení.

Obecně ale platí, že krby a kamna by měly být průběžně kontrolovány. Základním krokem je odstranění popela vždy, kdy je to potřeba. Jakmile rošt není průchodný, je třeba ho vyčistit. Velká údržba by se měla provádět jednou ročně. Bez obav se do ní můžete pustit sami, nejedná se o nic složitého. Výborným pomocníkem vám bude speciální krbový vysavač, který existuje buď s vlastním motorem, nebo bez něj. Pokud si pořídíte jednodušší verzi bez motoru, napojíte ho na váš klasický vysavač – popel se tak bude sbírat do speciální sběrné nádoby a nezanesete si svůj vysavač. Povrch kamen stačí pouze otřít vlhkým hadrem. Čistěte vždy až úplně vychladlá kamna.

I sklo u krbových vložek a kamen si zaslouží pravidelnou údržbu, pokud se chcete kochat pohledem na živé plameny. Pokud sklo není výrazně znečištěné, můžete ho pouze mechanicky vyčistit novinami. Na zevrubnější údržbu je nutné použít speciální přípravky, kterých existuje nepřeberné množství. Sprej či gel nechte krátce působit a poté jej setřete papírovou utěrkou. U silně znečištěného skla nechte přípravek působit déle. Kouřivost, která toto znečištění způsobuje, závisí především na vlhkosti dřeva. Pokud totiž není dřevo dostatečně vyschlé, kouřivost se rapidně zvyšuje, stejně tak je tomu u smolnatého, tedy jehličnatého, dřeva.

Myslete i na příslušenství, které vám údržbu a každodenní obsluhu kamen výrazně usnadní. Můžete si vybrat z nepřeberného množství různých druhů krbového nářadí, krbových košů, lopatek, atd. Veškeré toto příslušenství pořídíte např. v hobbymarketu OBI.

Příprava dřeva na zimu

Důvody, proč si pořídit krb či krbová kamna, jsou v poslední době čím dále tím více nejen estetické, ale i ekonomické. Konstantně se zvyšující ceny elektrické energie a plynu (viz tabulka na konci dokumentu) nutí rodiny přemýšlet o tom, kde ušetřit. Topení dřevem, které je jedním z nejlevnějších zdrojů energie, je jednou z variant. Pokud se krbová kamna či krb stanou hlavním či doplňkovým způsobem vytápění domu, rodina může na vytápění výrazně ušetřit.

Spotřeba dřeva je ale velmi individuální, obecně platí, že domácnosti topící dřevem musí na zimu připravit od 12 000 do 20 000 . Při příležitostném přitápění by se domácnosti měly vejít do 7 000 . Nejlevněji pořídíme dřevo v létě, v sezónních slevách. Pokud máte přístup k vyschlému lesnímu dříví, máte vyhráno a topit můžete ve dne v noci za minimální náklady. Další variantou je samotěžba, kterou nabízejí některé obce, díky které máte možnost získat topivo v řádu stokorun.

Nejvhodnější je používat tvrdé dřevo, které hoří pomaleji a poskytuji stabilní, dlouhodobý žár. Jeho nevýhodou je však vyšší cena. Nejvýhřevnější (a rychleschnoucí) dřevobuk, habr a dub. Za další vhodné dřeviny k topení se dají považovat ovocné stromy, které dobře hoří a netvoří příliš sazí. Použitelné jsou i jehličnany – borovice a smrk, i když produkují více odpadu.

Alternativu ke dřevu představují i dřevěné brikety, které jsou na rozdíl od klasického dřeva vhodné do většiny typů kamen, krbů i grilů. Brikety vynikají vysokou výhřevností, doba hoření dosahuje až pěti hodin. Popel z briket navíc můžete využít jako kvalitní hnojivo. V zásadě ale vždy používejte to palivo, které je doporučeno výrobcem.

Připravte si dřevo svépomocí

Dřevo se kupuje na prostorové metry, přičemž jeden prostorový metr se rovná jednomu kubickému metru. Ale počítejte s tím, že dřeva bude reálně méně, kvůli jeho neskladnosti. Při výběru dřeva je jeho základním parametrem výhřevnost, která výrazně ovlivňuje jeho cenu.

Pokud si budete dřevo připravovat sami, pořiďte si některé pomocníky, jež vám přípravu dřeva výrazně ulehčí. Potřebujete-li naštípat větší množství dřeva, použijte cirkulárku nebo štípačku. Existují štípače jak horizontální, tak vertikální, které lze použít i ke štípání větších kusů dřeva. Na malé špalky postačí štípačka horizontální. Např. Woodster štípač dřeva LV100, který nabízí hobbymarkety OBI, má štípací tlak 10 t a zvládne naštípat polena o průměru až 35 cm. Některé štípačky polínka přímo rozčtvrtí a obejdete se tak i bez sekery. Při práci s těmito přístroji dbejte zásad bezpečnosti! Rukavice by měly být při práci s cirkulárkou, štípači a pilami samozřejmostí, stejně tak i ochranné brýle.

Snažte se dřevo naštípat ihned po jeho vytěžení, jeho zpracování nejjednodušší, dokud je čerstvé. Ideální je odhadnout správnou velikost špalků, která se hodí pro váš krb či kamna a rovnou šlapky těchto rozměrů připravovat. Naštípané dřevo je poté třeba vhodně uskladnit.

Tip odborníka:

Čerstvé dřevo byste neměli ihned používat k vytápění, jelikož obsahuje vysoký obsah vody, až 50 %. Vlhké dřevo uvolňuje velké množství dýmu a dehtu a má naopak výrazně nižší výhřevnost než vyschlá polena. Pokud byste ho používali dlouhodobě, snížíte tím životnost krbu či kamen,“ vysvětluje Petr Dvořák z plzeňského OBI marketu.

 

 

 

 

Dřevo můžete skladovat venku, např. pod přístřeškem. Slunce ani mráz jeho kvalitu neovlivní. Mělo by ale být chráněno před deštěm, jelikož to jediné, na co bychom měli dbát, je, aby dřevo pořádně vyschlo. Naopak vhodné je uskladnění na návětrném místě. Připraveno k vytápění je dřevo, které vysychá dva roky. Ideální pro vytápění je dřevo s vlhkostí okolo 15 %. Dobře proschlé dřevo poznáte podle specifického zvuku, který vydají dvě polínka, když s nimi o sebe klepnete.

Vhodné je mít menší zásobník dřeva také přímo u krbu, nebo krbových kamen. Uplatní se hlavně tam, kde není např. vyzděný prostor přímo určení pro uchovávání dřeva. Pokud dřevo přenesete do místnosti o pár dní dříve, bude mít možnost ještě doschnout a bude lépe hořet.

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky