Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Finance  |  03.11.2011 12:22:59

Vrátí se Řecko k drachmě? Už aby to bylo, volá stále více lidí.

Desetileté manželství z rozumu, jak uvádějí s lehkou ironií světová média, které Řecko uzavřelo s eurem, může podle posledního vývoje v zemi dospět k rozvodu. Nejen světové trhy, ale i investoři se tak jednoduše ptají, kdy skončí spekulace a Řecko definitivně oznámí i přes předchozí ujišťování, že to tak nebude, vystoupení ze spolku zemí, která platí eurem. Olej do ohně k těmto spekulacím a termínům přilil podle komentáře agentury Bloomberg sám řecký premiér Jorgos Papandreu. Ten totiž nečekaně oznámil, že Řekové v referendu rozhodnou, zda chtějí další pomoc nebo ne.

A tento termín se tak může podle komentátorů stát oním definitivním vystoupením země z eurozóny.

Jak dodává Martin Tesař z Patria.cz v zamyšlení k této zprávě, pokud zvítězí neochota podvolit se podmínkám mezinárodních věřitelů a národní hrdost, může to znamenat nejen konec dlouho stavěného plánu na řešení evropské dluhové krize, ale i tvrdý bankrot země.

Co by znamenalo vystoupení ze spolku zemí platících eurem, načrtla média takto: bankrot země s dluhem 500 miliard dolarů, run, tedy masivní vybírání hotovosti, na řecké banky, ostrou devalvaci staronové měny, tedy drachmy, až o 50 procent a s tím spojený strmý nárůst inflace.

Mezinárodní věřitelé by pravděpodobně do země v následujících letech nebyli ochotní investovat.

Světové agentury doplnili scénář o to, že podobného děje se řecká veřejnost bojí. Citoval se například průzkum řeckého deníku Kathimerini, podle kterého si pořád dvě třetiny řeckých respondentů přejí zachování eura, zatímco jen necelých 30 procent bylo pro návrat k drachmě.

Podle průzkumu jsou také dvě třetiny řeckých obyvatel prakticky smířeny s tím, že se jejich země nevyhne bankrotu navzdory sérii vládních opatření. Na druhou stranu, varuje komentátor deníku The Washington Post, Řekové jsou si vědomi, že přijetí další pomoci k financování chodu země, rozhodně lidem neuleví.

Čtěte také: Proč odpustit dluh Řecku není řešením

Čtete také:
Evropu čeká recese, tvrdí manažeři evropských fondů

„Jak byste hlasovali v případném referendu, pokud by věc stála tak, že vláda kvůli tomu, aby mohla přijmout finanční pomoc ze zahraničí doslova zabaví každému člověku v zemi 90 procent výdělku po zbytek jeho života?“ naléhavě klade otázku The Washington Post.

Názor, že by Řecko mělo vystoupit z eurozóny je rozšířenější, než bychom si v Evropě mohli myslet, varují i někteří řečtí ekonomové. A jak dodává komentář serveru Patria.cz k myšlence na řešení řecké krize skrze drachmu se mimo helénskou zemi řadí i známí ekonomové. Seznam zahrnuje taková jména jako Nouriel Roubini, Kenneth S. Rogoff či Martin Feldstein, nebo George Soros.

Není třeba vypočítávat výhody tohoto kroku. Ekonomické publikace jsou jich plné. Faktem ale zůstává, že návrat k drachmě, má i řadu rizik. A to nejen otevřených, ale i skrytých, zdá se ale, že příznivců zavedení řecké národní měny, valem rychle přibývá. Buď jak buď, komentátoři po světě vyzývají nejen voliče v Řecku, aby příště při výběru svých zástupců, měli v rukách nabídky těch, kteří jen nebudou slepě udržovat status quo, ale budou mít dopředu připravená reálná řešení krizových situací.

Ani definitivní termín bankrotu Řecka totiž za současné potíže světa nestojí.

Podrobnosti naleznete na serveru Akcieatrhy.cz


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688