Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  03.11.2011 11:03:17

Když Řecko řekne NE pomoci znamená to ANO bankrotu. A co NE setrvání v unii ?

Pan Papandreou, řecký premiér, překvapil všechny včetně svého vlastního kabinetu, když v úterý oznámil, že bude chtít souhlas řeckého lidu s nedávno vyjednaným (v pořadí druhým) záchranným balíčkem pro Řecko.

Průzkumy ukazují, že nesouhlas se záchranným balíčkem, který obsahuje výrazná úsporná opatření, je zhruba 60 procent, tudíž vyslovení “ne” je pravděpodobné - ačkoliv otázka, zda má Řecko zůstat v Eurozóně, má mezi veřejností větší podporu. Jaké jsou tedy vyhlídky jak Řecka, tak případné zbylé části Eurozóny, pokud by Řecko mělo měnovou unii opustit?

“Ne” pro druhý záchranný balíček znamená vlastně “ano” neřízenému bankrotu na straně Řecka. Odmítnutím balíčku by došlo ke zrušení finanční pomoci a Řecko by bylo nuceno zbankrotovat.

To znamená, že by padla dohoda, která byla uzavřena loni, když EU a MMF poskytly Řecku 110 mld., a která na Řecko uvalila úsporná opatření. Takže ono hlasování není ve skutečnosti o druhém balíčku, který byl schválen minulý týden, ale o tom prvním z května 2010.

Nic z toho ale neznamená, že Řecko musí opustit Eurozónu, za současných pravidel ho k tomu nelze přimět. Země ale nebude mít na výběr, protože získat půjčky denominované v euru by bylo velmi těžké.

A kdyby je získala, silné euro je jedním důvodů řecké nelehké situace. Zkrátka zatímco v zásadě hlasují pro pokračování deficitních veřejných programů, nejsou dost konkurenceschopní na to mít jako měnu silné euro. To však neznamená, že musí opustit EU, ale jen monetární unii.

Vraťme se ale ke zbytku Evropy. Vzhledem k tomu, že neřízený řecký bankrot by vlastně odmítl také původní balíček pomoci ve výši 110 miliard eur zmíněný výše, pro bankovní sektor to znamenalo těžký test a ECB (vlastně Německo) by ve vší pravděpodobnosti musela přijmout odpovědnost za její přežití. Bylo by to proveditelné, kdyby Řecko bylo jediný případ, ale pokud by se do problémů dostaly také země jako Portugalsko, Španělsko nebo Itálie a měly by Řecko s odchodem následovat, už by to pro ECB bylo moc velké sousto.

Proto evropští politici musí premiéra Papandrea přesvědčit, aby vzal zpět svůj slib, nebo riskovat lavinu mnohem větší než jen řecký bankrot nebo přiznat svůj díl viny a snížit dopad úsporných opatření na řeckou ekonomiku. I když to v Německu a dalších zemích nebude populární, může to politikům ukázat, že drsná úsporná opatření jdou ruku ruce s delší depresí.

Pro představitele Evropy je tedy klíčové ne z obav před řeckým bankrotem, ale z nákazy v dalších zemích na okraji Evropy, aby snížili požadavky na rozsah řeckých úspor nebo aby dostatečně podpořili finanční sektor a tak přesvědčili tak dluhopisové trhy, že útok na okrajové země nemá cenu.

A co když Řekové řeknou NE setrvání v unii ?

Zde se nabízí několik scénářů. Odchod by znamenal neřízený bankrot. Za předpokladu, že zasáhne ECB a poskytne bankám v Eurozóně dostatek finančních prostředků, aby je nepoložilo držení (nyní bezcenných) řeckých dluhopisů, bude výsledkem těsnější unie v tom smyslu, že politici budou směřovat k unii fiskální.

Fiskální unie nyní Eurozóně chybí, má jednu centrální banku (ECB), ale 17 ministerstev financí, které se snaží své ekonomiky krizí provést. Monetární unie se tak pravděpodobně vyvine v unii fiskální, která bude schopna v dlouhodobém horizontu přežít.

Ekonomika Eurozóny odchodem Řecka z Unie přílš neutrpí, protože Řecko se na hrubém domácím produktu Eurozóny podílí méně než 3%. To však zjevně za předpokladu, že se nákaza nerozšíří do dalších zemí jako je Portugalsko, Španělsko nebo Itálie, a také za předpokladu, že to nepoškodí evropské banky. Po odchodu Řecka může nastat několik scénářů. Situace by se mohla rychle vyhrotit v případě, že by se ostatní postižené země rozhodly udělat to samé, ale samotný ekonomicky dopad odchodu Řecka z Eurozóny je minimální.

 

Mads Koefoed, makroekonomicý stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

29.03.2023Fotovoltaika a tepelná čerpadla: ne všude, ne cokoliv a ne pro všechny ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků)
25.12.2020Diverzifikace ano, beton ne aneb Jak bychom se (ne)měli připravovat na rok 2021 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688