Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Úrokové sazby  |  01.11.2011 15:10:30

Rozvíjející se trhy: Donutí hrozba deflace region ke snížení sazeb?


Zatím tři centrální banky v mladých ekonomikách snížily od léta úrokové sazbyBrazílie, Izrael a Indonésie. Horší výhledy světové ekonomiky mohou být dobrým důvodem dalšího monetárního uvolnění v těchto zemích. David Lubin, hlavní ekonom Citigroup pro oblast rozvíjejících se trhů, se ovšem nedomnívá, že se dočkáme plošného snižování sazeb. Naopak, region emerging markets se stává stále méně homogenním. Jaké jsou výhledy konkrétních zemí a skupin v rámci množiny emerging markets?

Asi nejsilnější důvod pro snížení sazeb bude pramenit z dezinflačního vlivu poklesu světových cen potravin. Globální růst cen potravin výrazně zpomalil, v září na 16 % meziročně z průměrných 34 % v prvních 8 měsících v letošním roce: ve skutečnosti byl růst cen potravin nejnižší za 12 měsíců, což vytváří zmíněný tlak v řadě zemí. Růst cen potravin napomohl ke zpřísnění politiky centrálních bank na mladých trzích (EM) v letech 2008 a 2010, jeho obrat by měl bankám pomoci přiklonit se ke snižování sazeb.

Vyjma cen potravin existuje řada faktorů, které poměrně ztíží centrálním bankám EM ospravedlnit velké snížení úrokových sazeb. Jednou z nich je očekávání, že tlaky na jádrovou inflaci zůstanou v mnoha zemích zřejmě poměrně silné, s významnou výjimkou v Asii.

BRIC: Pozor na padající cihly

Navíc, i když je pravdou, že reálné úrokové sazby v EM jsou mnohem vyšší, než byly během snižování při následcích Lehmanovské krize, v žádném případě není pravda, že měnové podmínky v EM jsou zvláště utažené. To je částečně dědictví neochoty centrálních bank EM výrazně zvýšit úrokové sazby během 2010 a 2011 kvůli obavám z větší atraktivnosti pro nežádoucí příliv spekulativního kapitálu.

Citigroup navíc věří, že bude snížení úrokových sazeb mnohem obtížnější s ohledem na předpokládaný tlak na měnové kurzy EM. I když propustnost změn kurzů do spotřebitelských cen se zdá být ve většině EM ekonomik poměrně nízká - zejména v Asii - existuje řada zemí, u nichž je měnové riziko zásadní pro případné snížení úrokových sazeb. A tento seznam se může rozšiřovat.

Nejlepším příkladem je Turecko, kde se trh rychle přesměroval ze zacenění snížení úrokových sazeb do očekávání jejich růstu kvůli vnější zranitelnosti. Další snížení úrokových sazeb by mohlo být rizikem pro finanční stabilitu.

Vcelku to podle Citigroup znamená, že lze čekat spíše menší uvolnění, případně dokonce zpřísnění úrokových sazeb, než s jakým v tuto chvíli trhy počítají.

Jak vidí banka jednotlivé regiony? Citujeme z analýzy Citigroup:

CEEMEA

V Maďarsku nás zhoršené prostředí globálního růstu a oznámení fiskálních úsporných opatření vedly k dalšímu snížení odhadů HDP pro roky 2011 a 2012.

Bank of Israel ponechala úrokové sazby beze změny na 3 %, jak jsme očekávali. Riziko negativního vývoje růstu a stabilní inflační očekávání jsou důvodem pro další snížení na konci roku.

Turecká vláda vydala očekávaný střednědobý plán, který je postaven z velké části na rozumných makroekonomických předpokladech.

Čína

Doladili jsme svůj odhad růstu v roce 2011 z 9,0 % na 9,1 % a revidovali jsme prognózu průměrné inflace z 5,3 % na 5,5 %, což zvláště odráží silnější než očekávanou aktivitu ve třetím čtvrtletí a zvýšenou inflaci. Očekáváme, že růst a inflace ve 4. čtvrtletí poklesnou výrazněji kvůli zpožděnému vlivu politiky a slabosti vnějších faktorů.

To by mělo zamezit dalšímu utažení politiky, ale samotné uvolnění politiky je nepravděpodobné, i když fiskální politika může být aktivnější ve včasném zabránění rizikům negativního vývoje.

Asijské mladé trhy

Růst se zpomaluje (vývoz a pokles zásob), ale jsou zde omezené známky přelití do trhu práce, které by vedlo k utlumení spotřeby. Ani zde není výrazné zpomalení v neobchodovatelných investicích.

Hledá se nová Čína: Mladí dravci čekají na příležitost

Latinská Amerika

Po sérii oslabení kurzů většina měn v říjnu posílila kromě mexického pesa (MXN), jež zůstává relativně podhodnocené. V jednom případě (Peru) je kurz silnější než v srpnu. Celkově se zdá, že se země regionu dobře vyrovnávají s globální nestabilitou, i když v některých případech došlo k prudkému zpomalení aktivity v průmyslu a maloobchodě, zvláště v Brazílii, kde jsme snížili prognózu hospodářského růstu na 3,3 % v roce 2011 a 3,5 % v roce 2012 (z 3,7 % a 4 % v předešlé predikci).


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.12.2023Rozvíjející se trhy napovídají, kdy Fed sníží sazby Fidelity International (Fidelity International)
06.04.2023Trhy věří, že recese donutí Fed letos snižovat úrokové sazby (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
30.12.2022Bude ČNB donucena ke zvýšení sazeb? Jan Berka (Roklen24)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688