Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  31.10.2011 07:10:35

Burzovní manuál pro nový týden na trzích (31.10.2011)


Pozornost investorů se v novém týdnu od Bruselu a záchranného plánu pro Řecko a další země přesune k centrálním bankám. Ve Spojených státech i v Evropě bude pokračovat výsledková sezóna, hlavním makročíslem bude páteční americká nezaměstnanost. Výsledková sezóna pokračuje i na pražské burze.

USA

Americké akcie zažily v uplynulém týdnu rozkolísané obchodování. Po summitu EU převládl optimismus, a tak si index Dow připsal pátý týdenní růst v řadě (Dow +3,58 %, S&P 500 +3,78 %, Nasdaq +3,77 %). Akcie tak mají nakročeno k největšímu měsíčnímu růstu od roku 1974 (S&P 500 zatím v říjnu +13,58 %).

"Podmínky na trhu jsou po předchozím růstu překoupené. Ve čtvrtek více než 90 % akcií na NYSE posilovalo, a proto lze brzy očekávat krátkodobý korekční pohyb," upozornil ve svém pravidelném týdenním technickém komentáři pro Investiční web opční obchodník Josef Košťál.

To potvrzuje i statistika indexu S&P 500. 94 % akcií v něm zahrnutých se obchoduje nad svým 50denním klouzavým průměrem, a to včetně všech 81 akcií z finančního sektoru.

"Přišel čas zbavit se špatných akcií a dokoupit ty, které rostou," vysvětlil páteční opatrnější obchodování Dave Rovelli, šéf obchodování s akciemi pro USA v Canaccord Adams. (zdroj: CNBC)

Dobrou náladu na trhy dodávají kromě zpráv z Evropy také firemní výsledky. Ty budou investoři bedlivě sledovat i v příštím týdnu. Svá čísla oznámí například Anadarko Petroleum, MasterCard nebo Pfizer.

Americká výsledková sezóna je v poločase. Zatím hvězdou energetika

Od úterý do středy bude zasedat americká centrální banka Fed. Se sazbami se hýbat nebude, investory ovšem bude jako tradičně nejvíce zajímat středeční komentář guvernéra Bernankeho, který může naznačit, nebo přímo oznámit další kroky banky v "boji za lepší americkou ekonomiku".

"Podle mě bankéři využijí současná lepší ekonomická čísla k hlubšímu nadechnutí a neoznámí nic zásadního," vyvrací spekulace o možné třetí vlně kvantitativního uvolňování (QE3) ekonom Stephen Stanley z Pierpoint Securities. (zdroj: CNBC)

Americká ekonomika podle nejčerstvějších odhadů ve třetím kvartálu rostla o 2,5 %, tedy výrazně rychleji než na jaře. Lepší stav ekonomiky mohou potvrdit indexy nákupních manažerů. Sledovaný bude ten pondělní pro oblast Chicaga.

Nejdůležitějším makroúdajem týdne ovšem bude páteční statistika o tvorbě pracovních míst mimo zemědělství a celková míra nezaměstnanosti (odhad - stagnace na 9,1 %). Američtí spotřebitelé ve třetím kvartálu rozhodujícím způsobem podpořili růst ekonomiky, vyšší nezaměstnanost by proto byla pro ekonomické oživení ranou do vazu.

"Trh práce obrazně řečeno spí. Neděje se nic zásadního ani jedním směrem. Nepředpokládám proto, že bychom se mohli dočkat pozitivního překvapení někde nad dvěma sty tisíci nových pracovních míst," tvrdí Stanley. (zdroj: CNBC)

Pro vývoj na trzích může být podstatný také summit zemí G-20, který se od čtvrtka do pátku koná ve francouzském Cannes. Na něm by se lídři největších zemí mohli kromě jiného dohadovat i nad detaily záchranného plánu pro eurozónu.

 Burzovní kalendář - USA

Za rok jsou v USA prezidentské volby. Co to udělá s akciemi?

Pražská burza

Index PX uzavřel týden na úrovni 968 bodů (+3,9 %). Trhu pomohly zprávy z Evropy, domácí výsledková sezóna měla spíše okrajový dopad.

Ve středu své hospodaření odhalila mediální společnost CME. Na provozní úrovni EBITDA překonala očekávání (8,9 mil. USD vs. oček. 5,8 mil. USD). Rovněž výhled byl potvrzen na dosavadních průměrných odhadech trhu. Titul zakončil čtvrteční obchodování na 209 (za týden +8,8 %).

Ve čtvrtek pak NWR reportovala svá provozní data (objemy produkce) za 3Q11 a dohodnuté ceny koksovatelného uhlí a koksu pro 4Q11. Produkce za 3Q11 byla v souladu s odhady a měl by být dodržen dříve revidovaný produkční mix. Akcie si za týden připsala 7,3 % zisku.

Nejvíce rostoucí akcií týdne byla Erste Group (+12,2 %, 443,1 ). Zprávami o dohodě EU ohledně dluhové krize eurozóny byl podpořen celý bankovní sektor. Erste po zprávách o mimořádných odpisech z minulých dní byla výrazněji pod tlakem, což naopak napomohlo relativně vyššímu míru růstu v uplynulém týdnu. Páteční výsledky (vyšší ztráta, než se čekalo) se do obchodování v Praze promítnou až v pondělí, v Rakousku v pátek akcie ztratily 1,03 %.

VIDEO: Které akcie jsou na pražské burze pro investory nejzajímavější?

Ve čtvrtek 3. listopadu zveřejní svá čísla za 3Q11 Fortuna. "Očekáváme meziroční pokles provozního zisku EBITDA o 50 % na 2,8 milionu eur kvůli rozjezdu nové loterie," napsal v týdenním komentáři pro klienty hlavní analytik J&T Banky Milan Vaníček. Čísla pravděpodobně nepřinesou výraznější překvapení. Pozornost se bude soustředit na růstové projekty, což jsou loterie v ČR a online sázení v Polsku.

V pátek 4. listopadu své hospodaření odkryje Unipetrol. "Předpokládáme provozní ztrátu EBIT 256 milionů korun, když před rokem firma naopak vydělala 238 milionů," varuje Vaníček a vychází z provozních údajů, které management oznámil již dříve. "Výsledky jsou negativně ovlivněny zářijovou odstávkou rafinérie, což nedokázala zvrátit ani mimořádná vratka pokuty od EK. Domníváme se, že negativní reakci již titul absorboval po provozních datech, tudíž aktuální data budou víceméně neutrální," uzavírá hlavní analytik J&T Banky.

Ve čtvrtek také zasednou bankéři ČNB. Změna sazeb se nečeká, bude ovšem zajímavé, jak velká shoda bude (ne)bude panovat ohledně dalšího vývoje české ekonomiky.

 
Burzovní kalendář - ČR

Česká výsledková sezóna: Kdo kdy oznamuje

Evropa

Mimořádný středeční summit EU přinesl shodu v bodech týkajících se odpisu řeckého dluhu, rekapitalizace bank, úpravy fondu EFSF a koordinace hospodářské politiky v eurozóně. Většina závěrů je ovšem velice obecných a rámcových, na detaily se bude čekat několik měsíců.

Analytici: Summit EU nepřinesl vlastně nic moc

Evropskému záchrannému fondu v tuto chvíli scházejí peníze. Napákování fondu je jednou z cest, další peníze by měly dodat rozvíjející se ekonomiky v čele s Čínou. O víkendu o tom jedná právě v Číně šéf fondu Klaus Regling.

Čína diktuje: Pomůžeme EFSF výměnou za to, že nás uznáte jako tržní ekonomiku

Evropské akcie nicméně na summit reagovaly prudkým čtvrtečním růstem a za týden celkově posílily o 5,34 % (DJ Eurostoxx 50). Dařilo se především bankovním akciím.

Ty budou jistě v popředí zájmu investorů i v novém týdnu, kdy celá řada velkých bank, například Credit Suisse nebo BNP Paribas, oznamuje výsledky hospodaření za třetí kvartál. Kromě toho svá čísla předvede zástup firem z jiných sektorů.

Evropská centrální banka bude ve čtvrtek rozhodovat o nastavení měnové politiky, a to poprvé pod novým šéfem, Italem Mariem Draghim, který od 1. listopadu střídá po osmi letech Francouze Jeana-Clauda Tricheta. Trhy se změnou sazeb nepočítají, protože se inflace stále pohybuje nad cílem banky. Komentáře šéfa ECB ovšem budou sledovány velice pozorně.

 
Burzovní kalendář - Evropa

Ztracená dekáda v Evropě: 7 bilionů eur v sázce

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

23.10.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (23.10.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
16.10.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (16.10.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
09.10.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (9.10.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
02.10.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (2.10.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
04.09.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (4.9.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688