TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  27.10.2011 01:00:05

E15: Nebe nad Ruzyní v noci utichne

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministerstvo životního prostředí souhlasí se stavbou nové hlavní ranveje na pražském letišti v Ruzyni, požaduje však úplnou uzavírku letadlového provozu na všech drahách v nočních hodinách od půlnoci do půl šesté ráno. Blíže o tom informuje čtvrteční vydání deníku E15.

Souhlasem se tak završil dlouholetý proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí (EIA), aktuální dopracovaná dokumentace ležela na ministerstvu téměř dva roky. Nová vzletová a přistávací dráha tak překonala zřejmě nejtěžší překážku na cestě k realizaci, celý záměr má však háček. Ministerstvo souhlas podmiňuje splněním více než 70 podmínek. Klíčový je požadavek na úplnou uzavírku letadlového provozu na všech drahách v nočních hodinách od půlnoci do půl šesté ráno, nová ranvej bude muset zavřít ještě o dvě hodiny dříve. Ministerstvo to považuje za vítězství okolních obcí.

„Tímto opatřením budou respektovány požadavky oblastí s hustou zástavbou v dotčených lokalitách,“ uvedla ředitelka odboru posuzování vlivů na životní prostředí Jaroslava Honová. Úřad obdržel od srpna 2005, kdy celý proces začal, více než 3600 připomínek a podnětů od obcí a veřejnosti. Z nich vyplývají i další podmínky: například dodržování příletových a odletových tratí, monitoring hluku a jeho nezávislá kontrola nebo pravidelné sledování množství zplodin.

Podle mluvčí letiště Michaely Lagronové je už teď jasné, že nejzásadnější podmínkou je právě uzavírka nočního provozu. „Je to opravdu významné provozní omezení. Budeme muset začít jednat s leteckými společnostmi a připravit je na to, že bude nutné upravit letový řád,“ řekla. A dodala, že vedení letiště se musí s dokumentem ještě podrobně seznámit. Podle ní se letiště snaží držet počet nočních vzletů a přistání pod číslem 48. Ale obecně považuje Lagronová výrok ministerstva za dobrou zprávu, neboť umožňuje „projekt posunout dál“.

Nyní přijde na řadu územní a stavební řízení, pro které jsou závěry EIA závazné. Podle šéfa letiště Miroslava Dvořáka by se mohlo začít stavět v roce 2014, hotovo bude o dva roky později. Datum zprovoznění dráhy se neustále posunuje, původně se mluvilo o roce 2010. Ale plány nejprve zbrzdila zdlouhavá jednání o prodeji potřebných pozemků se skupinou Penta, poté se na nich podepsala komplikovaná administrativní příprava stavby.

Nová ranvej za devět miliard korun má odlehčit staré dráze, která už funguje na hranici své kapacity. Ta je kolem 48 vzletů a přistání za hodinu. Paralelní ranvej má sloužit především pro přistání ze směru od Nebušic, zatímco z nynější ranveje budou letadla většinou pouze startovat. Nová dráha bude 3,5 kilometru dlouhá, šířka i s postranními pásy má být 75 metrů. Se zprovozněním nové ranveje skončí občasné nalétávání letadel přes hustě osídlené části města. Dnes totiž stroje využívají i vedlejší dráhu, která je k hlavní kolmá. Nová dráha bude se současnou hlavní ranvejí rovnoběžná.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

09.11.2017Nad Wall Street je nebe stále bez mráčků (9.11.2017) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
08.11.2017Nad Wall Street je nebe stále bez mráčků Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688