Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  26.10.2011 14:35:48

Evropské banky varují před příliš rychlým oddlužením, povede k propadu důvěryhodnosti a k celkové recesi

Lídři evropského bankovního sektoru varují politiky a veřejnost před negativními dopady rozhodnutí, která ve svém důsledku povedou ke zvýšení tlaku na nutný rozprodej majetku v rukou bank ve snaze splnit nově vzniklá kritéria důvěryhodnosti. Politici by měli mimo jiné v této souvislosti zvážit, zda je v jejich zájmu a zájmu jednotlivých zemí a celé EU, aby mnohé "skvosty" či klíčové evropské podniky končily kvůli vynuceným prodejům v rukou amerických či například asijských investorů. Příliš rychlý prodej majetku může spustit propad podnikové a spotřebitelské dúvěry, který by mohl přispět k zatlačení ekonomiky do recese. Léčba dluhové krize utažením kohoutků a omezením výdajů může být pro mnohé společnosti zhoubné.

Bankovní sektor je pro Evropu mnohem významnější než v případě USA, kde jsou firmy více zvyklé získávat peněžní zdroje přes kapitálové trhy nebo soukromé investory. Odhaduje se, že evropské bankovní půjčky soukromému sektoru dosahují úrovně cca 145% celkového HDP v roce 2007, což je více jak dvojnásobek oproti stavu v USA.

Analytici také upozorňují na provázanost bankovní rekapitulace a následného spuštění celkového propadu důvěry. Příkladem byl takovýto vývoj v průběhu japonské krize v roce 1998 a krize roku 2008 v USA a UK.

Evropské banky již upozornily, že pro splnění limitu kapitálové přiměřenosti na 9% budou muset v příštích dvou letech upravit své výkazy o cca 775 mld.EUR. Podle některých zpráv z jednání summitů EU se přitom uvažuje o tom, že se dvouletá lhůta srazí jen do června 2012.

Podle některých odhadů by proces snižování zadluženosti evropských bank mohl během  následujících 3-5 let spolykat celkem až 5 biliónů euro. Takto velký objem by vytvářel silný negativní tlak na evropské ekonomiky a je proto žádoucí zabránit příliš rychlému procesu oddlužení.

Podle některých odhadů je již pokles celkové důvěryhodnosti na trzích patrný. Banky nepůjčují podnikům tolik peněz, kolik by samy podniky chtěly či potřebovaly. Například ve Španělsku byla v roce 2010 odmítnuta půjčka každé 4. žádající firmě. V roce 2007 tento poměr dosahoval úrovně 1:10. V průběhu letošního roku se zvyšuje průměrná výše úročení půjček větších jak 1 mld.EUR ze 4,57 na 4,7% na konci července. Na začátku roku se průměr pohyboval na úrovni 3,88%.
V Irsku v loňském roce s žádostí o půjčku uspělo pouze 55% firem oproti 95% v roce 2007.
Podle průzkumů ve Francii 28% firem uvádí, že je těžké získat půjčku případně jsou požadovány vyšší úroky. Pouze 1,4% respondentů v tomto smyslu uvedlo, že získat půjčku bylo "snadné".
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688