TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  26.10.2011 13:30:05

Česko se ke stíhání manažerů MUS ve Švýcarsku zatím nepřidá

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká republika se zatím nepřidá ke stíhání sedmi manažerů Mostecké uhelné (MUS), které švýcarské úřady obžalovaly z praní špinavých peněz a další trestné činnosti. Mediafaxu to ve středu sdělil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob s tím, že ministerstvo vyčkává, jak dopadne české vyšetřování.

Zatímco švýcarská prokuratura šestici českých manažerů MUS a jednoho Belgičana obžalovala, česká policie podezření na spáchání trestného činu při privatizaci MUS stále vyšetřuje. "Ministerstvo financí čeká na výsledek vyšetřování orgánů činných v trestním řízení, které by měly říct, zda ke spáchání trestného činu došlo, případně jaká a komu škoda vznikla," uvedl mluvčí rezortu.

Švýcarské úřady v souvislosti se stíháním obžalované skupiny zabavily na účtech tamních bank v přepočtu více než 12 miliard korun, které měli manažeři z ovládnutého podniku vyvést. "Manažeři k převzetí použili majetek samotné přebírané společnosti. Podle našich předpokladů způsobily tyto operace finanční ztráty jak přebírané společnosti, tak České republice," uvedla k tomu již dříve v médiích Jeanette Balmerová z federální prokuratury v Bernu. Kromě praní špinavých peněz jsou podezřelí obžalováni také z padělání úředních dokumentů.

Jak Mediafax již informoval, i kdyby Švýcarsko požádalo o vydání Čechů k trestnímu stíhání nebo dokonce k výkonu trestu, neuspělo by. Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Terezy Palečkové totiž ČR své občany jiným státům nevydává. Jedinou šancí by tak bylo zadržení stíhaných na území jiného státu na základě mezinárodního zatykače a následné vydání do Švýcarska. Obžalováni byli podle médií Antonín Koláček, Luboš Měkota, Marek Čmejla, Oldřich Klimecký, Petr Kraus, Jiří Diviš a Belgičan Jacques de Groote, jehož jménem se zájemci o privatizaci MUS na konci 90. let minulého století zaštítili.

Samotnou privatizaci MUS podle deníku MfD provázely obří úplatky, které měly mířit k osobám napojeným na sociální demokracii. Právě vláda Miloše Zemana (ČSSD) o privatizaci v roce 1998 rozhodla.

Případ MUS navíc podle deníku souvisí s podezřelým ovládnutím průmyslového podniku Škoda Plzeň, za kterým stojí stejní lidé z Appian Group a zřejmě také nedávno odvolaný ředitel ČEZ Martin Roman. Také tuto privatizaci nyní policie prošetřuje.

Michal Hrbek, hrbek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688