Research (Penizenavic.cz)
Akcie ve světě  |  26.10.2011 06:27:24

Evropské akcie: zaměřte se na silné mezinárodní společnosti

Výhled na nadcházející rok není pro evropské investory zrovna příznivý. Pravděpodobnost pozvolné recese se zvyšuje a výnosy v podnikovém sektoru mohou podle našich odhadů klesnout o 5-10 %. Pokračující krize eurozóny rozkolísala akcie na evropských burzách a udržuje tak velmi nejisté prostředí na finančních trzích. Každý investor si tak jistě pokládá otázku, jak nejlépe zvládnout tuto nepříjemnou situaci a investovat s co nejnižším rizikem?

Zde je opravdu dobrá rada nad zlato. Těžko lze v současné době odhadovat budoucí vývoj evropské ekonomiky. Nicméně, podíváme-li se blíže na situaci podniků na evropských trzích, několik užitečných indicií, které nám mohou ulehčit investiční rozhodování, přece jen nalezneme.

 

Zaprvé, je důležité si uvědomit, že pro většinu společností je nyní obtížné získat finanční prostředky. Týká se to zejména malých a středních podniků, u nichž je vyšší úvěrové riziko, tedy možnost, že neodstojí svým závazkům. Z toho důvodu jen obtížně získávají přístup k úvěrům od bankovních institucí. Zároveň je pro ně čím dál složitější získat potřebné finance emisí dluhopisů. Velké mezinárodní společnosti takovéto problémy nemají a to jim v současném tržním prostředí poskytuje velkou výhodu.

Za druhé, je zřejmé, že v porovnání s Amerikou či Asií, se Evropa mnohem hůře prosazuje na vysoce globalizovaném a konkurenčním světovém trhu. Přispívá k tomu zejména velmi rigidní trh práce, těžkopádný a nákladný penzijní systém a přetrvávající silný vliv odborů. Dříve nebyly tyto problémy pro evropské ekonomiky tak závažné. Nadbytek tzv. levných peněz, tedy úvěrů s nízkými úroky, umožňoval udržovat dostatečnou poptávku, což nikoho nenutilo tyto problémy řešit. Nyní, díky vysoké míře zadlužení, kupní síla evropských spotřebitelů značně klesá a dá se jen těžko očekávat nějaké zlepšení. V tomto ohledu mají velkou výhodu společnosti orientované na globální trhy, které tak mají větší prostor a lepší předpoklad pro růst v nadcházejících letech.

 

Za třetí, v nejistém tržním prostředí, jakého jsme nyní v Evropě svědky, s obtížným přístupem k finančním prostředkům, je pro podniky čím dál důležitější dostatek likvidity (solventnost) a schopnost dlouhodobě se financovat. Společnosti se silnými finančními výkazy a stabilním cash flow jsou ve svém podnikání mnohem méně závislé na bankách a kolísavých finančních trzích. Jsou to zejména velké, dobře diverzifikované společnosti v sektorech, které nebudou tolik ovlivněné výkyvy hospodářského cyklu.

 

Nejlepší předpoklady ke zvládnutí nadcházejícího obtížného období tak mají silné evropské společnosti orientované na globální trhy a podnikající spíše v tzv. defenzivních sektorech. V současné době můžeme poměrně zřetelně pozorovat, že výkonnost malých a středních evropských podniků pokulhává za jejich „většími bratříčky“. Domníváme se, že tento trend bude i nadále pokračovat.

 

Nenechte si ujít zápisky z blogu Marka Mobia na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688