TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.10.2011 08:01:00

Paroubek: Nechci budovat stranu, která se bude potácet kolem pěti procent preferencí

PRAHA (MEDIAFAX) - Jiří Paroubek si přeje, aby jeho nová strana Národní socialisté - levice 21. století na české politické scéně nehrála roli malého okrajového uskupení. Paroubek to řekl v pondělním vysílání Rádia Česko.

"Nechci vést politickou stranu, která se bude potácet někde kolem pěti procent. Byl bych rád, kdyby to byla strana, která bude hrát větší roli a bude programově i v praktické politice ovlivňovat dění na levici v celém státě," uvedl Paroubek.

Jasno Národní socialisté mají v tom, že nechtějí dopadnout jako Strana práv občanů Miloše Zemana. Inspiraci naopak hledají v úspěchu TOP 09.

Paroubek zároveň řekl, že jeho mateřská sociální demokracie potřebuje silného protihráče.

Strana už také od pondělí nabírá nové členy. Jen za první den, kdy bylo možné vyplnit na stranických internetových stránkách přihlášku, tak učinilo více než 50 lidí. Vstup do strany není tak problematický jako v případě TOP 09, kde zpočátku výběr prováděla úzká skupina nejvyšších stranických představitelů. Přesto mají Národní socialisté jasno v tom, kdo u nich má dveře zavřené.

"Pokud by se jednalo o některé vykřičené firmy, jako jsou třeba Jaroslav Palas (ČSSD) nebo Marek Šnajdr (ODS), tak takovéto typy lidí určitě ve svých řadách nechceme," řekl Rádiu Česko zakladatel strany Jiří Paroubek. Upřesnil také, kam se posunuly "námluvy" s poslancem Jaroslavem Škárkou, který odešel z Věcí veřejných. "Zatím jsme spolu hovořili předběžně a uvidíme, co ukážou další týdny. Pokud pan Škárka zjistí, že je levostředovým politikem, tak můžeme spolupracovat," konstatoval Paroubek.

Paroubek rovněž řekl, že česká levice by v prezidentské volbě na jaře roku 2013 měla podpořit Miloše Zemana. Zároveň zkritizoval kandidaturu předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga na tuto funkci. "Lidé by měli být především soudní. Pan Schwarzenberg má určitá léta. On už dnes hovoří tak, že já mu příliš nerozumím. Při všech výhradách k Václavu Klausovi mu aspoň rozumím. Spory by měly jít stranou. I ČSSD by měla zvažovat podporu skutečného levicového kandidáta a ne pseudolevicových kandidátů nebo kandidátů, do kterých je vmanévrovávána," uzavřel Jiří Paroubek.

Zuzana Fojčíková, fojcikova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688