TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  25.10.2011 01:30:05

E15: Ohledně Temelína by nás měly podpořit Spojené státy, říká šéf Arevy

PRAHA (MEDIAFAX) - Americká vláda lobbuje za vítězství společnosti Westinghouse ve stamiliardovém tendru na dostavbu Temelína, středoevropský šéf francouzské Arevy Thomas Epron však nabídl zcela odlišný pohled na to, jaký by měl být skutečný zájem Washingtonu. Uvádí to úterní vydání deníku E15.

„Areva je jedničkou v jaderném odvětví ve Spojených státech, je také největším zaměstnavatelem v USA, očekával bych tedy, že budeme mít také podporu americké vlády v temelínském tendru,“ řekl v rozhovoru pro E15 Epron. Právě Westinghouse a Areva spolu soupeří o temelínskou zakázku nejméně za dvě stě miliard korun, třetím uchazečem je česko-ruské konsorcium Škoda JS Rosatom. Nabídku Arevy, kterou většinově ovládá francouzský stát, v současné době silně podporují politici z Paříže. Americký velvyslanec v Praze Norman Eisen na druhé straně prosazuje podporu dostavbě Temelína za účasti společnosti Westinghouse nejen v Česku, ale také v samotných Spojených státech. Senátorům ve Washingtonu například zdůrazňoval, že vítězství Westinghousu ve výběrovém řízení na stavbu dalších dvou bloků Temelína přinese tisíce nových pracovních míst přímo v USA.

Podle diplomatické korespondence, kterou nedávno zveřejnil server WikiLeaks, jde ale Američanům z geopolitického hlediska především o to, aby temelínskou zakázku nezískali Rusové. „Neznepokojuje nás, pokud si kupujete jadernou energii z Francie nebo USA, ale pokud ji koupíte z Ruska, musel bych zpochybnit váš úsudek,“ prohlásil podle uniklého dokumentu během dřívějšího jednání v Česku americký viceprezident Joseph Biden. Jinak ale Biden rozhodně lobboval právě za Westinghouse.

Na druhé straně odpůrci této firmy se sídlem v USA či jaderné energetiky jako takové nikdy neopomenou zdůraznit, že Westinghouse je dceřinou firmou japonské Toshiby. Bezpochyby spoléhají na to, že v kontextu letošní havárie v japonské Fukušimě to bude vyvolávat negativní asociace. Westinghouse ale fukušimské bloky nestavěl. Pochybnosti o ruské účasti na dostavbě Temelína pak souvisejí s obavami z přílišné závislosti Česka na Rusku v energetice.

Kromě ropy a plynu v současné době Rusové dodávají do jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně veškeré jaderné palivo. S konsorciem Škoda JS Rosatom naopak spojuje své naděje část tuzemských průmyslníků, protože věří, že právě spojenectví s Rusy přinese českým společnostem zajímavé subdodávky. I v tomto ohledu se ale situace mění, protože české firmy vyjednávají o spolupráci se všemi třemi uchazeči o Temelín. Areva dokonce zdůrazňuje, že její vítězství by mohlo být výhodné i pro Škodu JS, s níž už delší dobu spolupracuje na dalších projektech. Podle pravidel tendru Škoda JS, již majetkově ovládá ruská skupina OMZ, sice nemůže vystupovat ve dvou konsorciích současně, ale dodatečně by mohla zakázky získat i v případě, že Rusové temelínskou soutěž nevyhrají.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688