Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  24.10.2011 12:55:56

Nepříjemnosti na cestách: ztráta či krádež platební karty

Pryč jsou doby, kdy si lidé před odjezdem na dovolenou vybrali větší hotovost a zamířili s ní do směnárny. Většina Čechů dnes při zahraničních pobytech spoléhá na platební karty. I tak by neměla při cestě do zahraničí ve Vaší výbavě hotovost chybět.

Stále větší oblíbenost platebních karet mezi českými turisty dokazují i čísla. Podle bankovních statistik v loňském roce provedli čeští turisté v zahraničí za pomoci platebních karet transakce v obchodech a bankomatech v celkové výši 35,2 miliardy korun. To, oproti roku 2009 představuje nárůst o 14 procent.

Je lepší karta nebo hotovost?

Platba kartou je určitě bezpečnější, než s sebou nosit hotovost, ale jen do té doby, než zjistíte, že vám karta nefunguje, že vám ji konkrétní obchodník odmítne nebo vám ji dokonce ukradnou spolu s dalšími doklady. Hotovost má narozdíl od platební karty tu výhodu, že se dá rozdělit na více částí a momentálně "nepotřebné" peníze uschovat v místě ubytování nebo rozdělit mezi jednotlivé členy rodiny, aby se minimalizovalo riziko krádeže celého obnosu.

Zvýšený komfort pro dovolenkáře představují další dodatečné služby k platebním kartám. Jednou z nich je například cestovní pojištění k platební kartě, o kterém jsme psali v článku Bude Vám na dovolené stačit cestovní pojištění k platební kartě?

Pokud jste na cestovní pojištění zapomněli, můžete si jej sjednat na poslední chvíli za pomoci platební karty a bankomatu. 
Poštovní spořitelna ve spolupráci s ČSOB Pojišťovnou nabízí možnost uzavřít cestovní pojištění prostřednictvím vybraných bankomatů Poštovní spořitelny
, a to dokonce i zájemcům, kteří nejsou klienty této banky. Jako doklad o uzavřené pojistce pak slouží strvrzenka, kterou Vám vydá bankomat.

Jestliže při placení dáváte přednost platební kartě a často ji tedy používáte, vyplatí se zřízení pojištění proti ztrátě platební karty. Je levné a může Vám ušetřit nemalé prostředky.

Rozdíl může být také ve výši škody. Zatímco při krádeži hotovosti je zloděj omezen výší obnosu, který máte momentálně při sobě, u platební karty omezuje případného zloděje přednastavený limit, nebo ještě lépe součet limitů za různé typy plateb. U karty si totiž můžete nastavit denní limit na výběr z bankomatu, limit na platbu u obchodníků nebo limit pro platby přes internet.

Ve skutečnosti se bez hotovosti zřejmě na cestá neobejdete. A i tak, nejbezpečnější je zřejmě zvolit kombinaci obojího a osvojit si správné zacházení s platební kartou.

 

S platební kartou do zahraničí

I při používání karet v zahraničí je na místě opatrnost. Platební karty sice představují užitečného pomocníka při cestách do zahraničí, ale pouze v případě, že jejich majitel respektuje určité bezpečnostní zásady, aby se vyhnul případným potížím.

Nejčastějšími způsoby zneužívání karet je odpozorování PINu a krádeže údajů karty či tzv. skimming. Pachatelé při něm využívají různé metody ke snímání magnetických proužků karet k výrobě padělků a odpozorování PIN prostřednictvím kamer instalovaných v blízkosti bankomatů. Platební kartu proto nikdy nenechávejte bez dozoru a za žádných okolností nikomu nesdělujte PIN, ani obsluze v restauraci či recepci v hotelu.

Platební kartu je vhodné ukládat ve vnitřních kapsách blízko těla, v pouzdrech, apod. Noste platební kartu odděleně od osobních dokladů a peněz. Máte-li karet více, uložte si je na různá místa nebo je rozdělte mezi členy rodiny, jede-li vás více.

 

Osmero rad na cesty

  • Nikdy nedávejte kartu obchodníkovi jako zástavu, třeba v půjčovně aut nebo mopedů. V podezřelých provozovnách raději plaťte v hotovosti.
  • Sledujte obchodníka při manipulaci s kartou a v žádném případě nenechte číšníka v restauraci nebo recepčního v hotelu, aby vám s kartou zmizel z dohledu. Snadno si může opsat číslo karty, její exspiraci a především CVV nebo CVC kód na zadní straně karty napravo od podpisu. Tyto údaje pak umožní zloději nakoupit v jakémkoliv internetovém obchodě.
  • Zbystřete svoji pozornost, pokud by se prodavač v obchodě pokoušel kartu načíst kvůli jedné transakci v několika různých terminálech. Je třeba mít na paměti, že bankovní terminály vždy vydávají potvrzení o platbách, a to i v případech, když neproběhnou. Pokud tedy z terminálu nevyjede žádné potvrzení, může to být znamením, že jde o podezřelou transakci.
  • Vždy je třeba zkontrolovat, zda karta, kterou vám vrátil obchodník nebo personál hotelu či restaurace, je doopravdy vaše. Uschovávejte si doklady o všech transakcích pro případnou reklamaci a ihned po návratu z dovolené je srovnejte s údaji na bankovním výpise.
  • Při výběru z bankomatu si nejprve prohlédněte otvor, do kterého vkládáte kartu. Pokud vypadá nestandardně, zvolte raději jiný bankomat. Vybírejte vždy sami, při zadávání PIN kódu do bankomatu si zakryjte druhou rukou klávesnici. Nikdy neuschovávejte opsaný PIN kód společně s platební kartou.
  • Kartu používejte nejlépe v bankomatech uvnitř nebo v malé blízkosti od bankovních poboček. Tyto bankomaty často hlídají kamery, které mohou zaznamenat, kdyby někdo k přístroji připevnil čtecí zařízení.
  • Pokud by bankomat vaši kartu zadržel a nevysvětlil to informací na lístečku nebo na obrazovce, od bankomatu neodcházejte a spojte se s bankou nebo případně i s policií. Stejný postup platí, pokud z bankomatu nevyjely bankovky, protože v něm může být instalováno zařízení, které peníze zadržuje.
  • V případě ztráty nebo krádeže karty, oznamte událost okamžitě bankovnímu operátorovi na bezplatné infolince (nezapomeňte si číslo uložit do mobilu) a kartu ihned zablokujte. Pokud vaši kartu někdo zneužije, můžete případně ještě před odjezdem na dovolenou zmenšit ztráty nastavením maximálního denního limitu pro provedení bankovních transakcí.

 

Nenechte si ujít zápisky z blogu Aleše Michla na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/ales-michl

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:

Út 16:52  Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Út 14:28  Kurzovní lístek ČNB na úterý 23.04.2024 Redakce (Kurzy.cz)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688