Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  23.10.2011 15:39:18

Burzovní manuál pro nový týden na trzích (23.10.2011)


Výsledky víkendového summitu eurozóny ovlivní začátek týdne na obou březích Atlantiku. Středeční "potvrzovací" summit bude sledován neméně bedlivě. Pražská burza zažije začátek výsledkové sezóny a zkrácené obchodování pátečnímu státnímu svátku.

Wall Street

Americké akcie dokázaly díky lepší náladě během pátku za týden připsat přes procento. Výjimkou byl technologický index Nasdaq, který stáhly do mírného záporu horší než očekávané výsledky společnosti Apple.

Americké akcie více než kdy jindy reagují na vývoj v Evropě. Víkendový a středeční summit eurozóny v čele s postoji Německa a Francie udají tón dalšímu obchodování.

Německo vytrvale odmítá navýšení balíku peněz ze strany ECB pomocí finanční páky (natištěním dodatečných zdrojů). Nové záruky přímo ze strany členských zemí jsou přitom těžko představitelné. Současně by pravděpodobně znamenaly zhoršení ratingu pro Francii a následně pro celý EFSF.

Eurozóna: Dva summity - a možná se domluvíme!

Peter Cardillo, tržní ekonom z Rockwell Global, je optimistou. "Pokud dojde k dohodě, trh má možnost začít růst. Jsem býkem, protože se fundamenty zlepšují." (zdroj: CNBC)

I z technického pohledu je cesta akcií směrem "na sever" otevřená.

"V poslední době jsou změny a cenová volatilita hodně ovlivňované aktuálními zprávami z Evropy – dluhy a Řecko stokrát jinak a vždy stejně. Kvůli tomu jsme již zažili několik falešných prolomení – 3. a 4. října na indexu S&P 500 a minulý týden na indexu VIX. Proto je ještě nutné počkat, jaké zprávy přijdou z víkendového summitu v Evropě a jak je trh vyhodnotí," napsal ve svém pravidelném technickém komentáři pro Investiční web opční obchodník Josef Košťál.

Americké akcie tradičně citlivě reagují na oznamované výsledky hospodaření velkých korporací. I v novém týdnu bude výsledková sezóna velice bohatá, na řadě jsou například výsledky ropných gigantů Chevron a Exxon, výrobce strojů Caterpillar, Ford, Boeing nebo online obchod Amazon.

USA: Kdo oznamuje výsledky v úvodu týdne?

Na makroekonomické úrovni bude zásadním číslem vývoj HDP za třetí kvartál. Po slabším druhém čtvrtletí se čeká zrychlení (odhad +2,5 %). Důležitá budou také spotřebitelská čísla a index cen domů.

datum

událost

24/10-28/10

Výsledková sezóna (Exxon Mobil, Chevron, AMD, Procter & Gamble, 3M, DuPont, UPS, Ford)

25/10

Spotřebitelská důvěra

25/10

Index cen domů S&P/Case-Shiller

26/10

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby

27/10

HDP za 3. čtvrtletí

 

 Pražská burza

 Index PX se po celý týden pohyboval ve směru hlavních evropských trhů, ovšem s menšími výkyvy. Aktivita obchodníků byla malá a české akcie jako celek ztratily 0,49 %.

Z domácí firemní scény zaujala páteční provozní data Unipetrolu, která sama o sobě byla v souladu s očekáváním, ovšem vyjádření do finančních čísel bylo spíše zklamáním. Společnost uvedla, že odhaduje provozní zisk EBIT za 3Q11 v záporné výši a v objemu, který eliminuje zisk z 2Q11 (224 mil. ), a to i přes kladné jednorázové položky, což umocňuje negativní provozní výsledek. Akcie uzavřela páteční obchodování na 172 (-0,6 % t/t). Kompletní výsledky firma oznámí příští čtvrtek.

Společnost Philip Morris International ve čtvrtek oznámila výsledky hospodaření za 3Q11 včetně komentáře k české republice (významné pro PMČR). Trh s cigaretami v ČR se snížil o 2,3 % r/r (ve 2Q zvýšil o 3,3 % r/r) a tržní podíl společnosti PMČR se snížil na 44,5 % (45,5 % v 2Q11). Titul ukončil týden na hladině 11 400 (-2,4 % t/t).

V úterý byl první den, kdy se akcie společnosti Pegas Nonwovens obchodovaly bez nároku na hrubou dividendu 1 euro na akcii (5,7% hrubý dividendový výnos). Výplata začíná 27. října. Titul přesto potvrdil defenzivní charakter a posílil za týden o 2,1 %.

Nejvíce se dařilo akciím CETV (+5,8 %, 192 ). Titul pokračuje v růstu již třetím týdnem po předchozích výrazných propadech. "Částečně může stát za tímto vývojem uzavírání krátkých pozic či nákupní zájem spojený s probíhajícím odprodejem polské TVN, o kterou se CETV zajímá," uvedl v týdenním komentáři k trhům hlavní analytik J&T Banky Milan Vaníček.

CETV, resp. CME také zahájí českou výsledkovou sezónu. "Provozní zisk na úrovni EBITDA bude 5,8 mil. USD vs. -4,5 mil. USD před rokem. Výrazně se na tomto výsledku podepíše příznivý pohyb kurzu," odhaduje Vaníček.

V pátek pak zveřejní své výsledky Erste Group Bank. Vzhledem k tomu, že banka nedávno varovala před nepříznivými dopady současné situace na dluhopisových trzích a vývoji v Maďarsku a Rumunsku na výsledky, samotná čísla by neměla významně negativně překvapit. Sledovat se bude samotná provozní úroveň, tedy to, jak je banka schopna hospodařit za normálních podmínek. "Očekáváme mírný pokles čistých úrokových výnosů díky téměř zastavení úvěrové expanze," uzavírá Vaníček.

Během týdne by také na trh mohla dorazit čísla o prodejích a cenách uhlí v podání NWR.

Česká výsledková sezóna: Kdo a kdy oznamuje


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.10.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (31.10.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
16.10.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (16.10.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
09.10.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (9.10.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
02.10.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (2.10.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
04.09.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (4.9.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688