Tepelná čerpadla vzduch-voda pracují ekologicky i hospodárně

Princip tepelného čerpadla lze využít i bez nákladných půdních vrtů a zemních kolektorů. Energie využitelná k vytápění se kromě země nachází i mnohem blíže – ve vzduchu.

 

Tepelné čerpadlo je zařízení, které umožňuje ekologicky šetrné a zároveň efektivní vytápění rodinného domu. Typů tepelných čerpadel rozlišujeme několik podle toho, z jakého prostředí odebírají teplo, které předávají topné vodě. Kromě země a vody lze tepelnou energii čerpat také ze vzduchu. Právě instalace tepelného čerpadla typu vzduch-voda je levná, jednoduchá a dostupná prakticky každému majiteli rodinného domu – není k ní třeba žádných legislativních povolení ani stavebních úprav pozemku.  

 

Tepelné čerpadlo vzduch–voda v České republice

Česká republika leží ve středoevropském pásmu mírného klimatu, kde průměrná teplota vzduchu v zimním období říjen až březen činí 1,96 °C (zdroj: Energetický regulační úřad). „To sice není mnoho, ale například tepelná čerpadla řady Supraeco jsou schopna pracovat s efektivním topným faktorem až do -20 °C, kdy teplota výstupní topné vody je stále ještě 50°C a tedy stačí k ohřevu TV i k ohřevu vhodně dimenzovaného vytápění,“ uvedl Martin Pavlata z firmy Junkers. To znamená, že vzduch může být v našich zeměpisných podmínkách velmi dobrým zdrojem tepla pro ekologické vytápění tepelným čerpadlem. 

 

Princip fungování

Tepelné čerpadlo je tvořeno výparníkem, kompresorem, expanzní tryskou a kondenzátorem. Mezi těmito částmi koluje v uzavřeném okruhu speciální kapalina, která ve výparníku odebere teplo z okolního prostředí, čímž přejde do plynného skupenství. Kompresor tento plyn stlačí na vyšší teplotu. Ohřátý plyn předá teplo vodě v tepelném výměníku. Při návratu plynu dochází v expanzní trysce ke snížení jeho tlaku, což má za následek ochlazení a opětovné zkapalnění chladiva. Všechny tyto fáze probíhají v zařízení zároveň. Tento na první pohled komplikovaný proces tepelné výměny je znám již dlouhou dobu a v opačném principu funguje například ve většině ledniček.

Tepelné čerpadlo potřebuje ke svému provozu malé množství elektrické energie, kterou využívá pro provoz kompresoru a dokáže ji znásobit ve formě energie tepelné. Například dodáme-li tepelnému čerpadlu řady Supraeco SAO 1 kW elektrické energie, můžeme získat až 3,5 kW energie v podobě tepla. „To je možné díky schopnosti zařízení čerpat tepelnou energii z okolního prostředí. Díky neustálému proudění vzduchu samozřejmě nedochází k ochlazování okolí domu,“ vysvětluje Pavlata. Moderní tepelná čerpadla vzduch–voda jsou díky vnějšímu plášti odolná povětrnostním vlivům a pracují velmi tiše – při vhodném umístění o nich uživatel prakticky neví. K tomu přispívá také bezobslužný a bezpečný provoz. 

 

Výhody tepelného čerpadla

Tepelné čerpadlo typu vzduch-voda lze zakoupit v setu se všemi potřebnými komponenty. Výhodou je kromě ceny také snadná instalace – odborní technici tepelné čerpadlo jednoduše umístí na pevný podklad a propojí zemními trubkami se zásobníkem vody v domě. K typu vzduch voda není potřebné žádné stavební povolení. Jedinou podmínkou k provozu je třífázový přívod elektrické energie do domu. Pro tento odběr lze však využít levnější sazbu elektrické energie.

Pro domy s nízkou tepelnou ztrátou tepelné čerpadlo jako zdroj vytápění postačí. V ostatních případech jej lze kombinovat s dalšími zdroji vytápění a to i souběžně, kdy je potenciál tepelného čerpadla využíván na maximum a další zdroj vytápění jej automaticky doplňuje.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda je moderní ekologické zařízení, jehož ekonomická návratnost se pohybuje v řádech několika let. Při vhodně zvoleném výkonu dokáže snížit náklady na vytápění o dvě třetiny, což při stále rostoucích cenách energií není v rodinném rozpočtu zanedbatelná částka. Tepelné čerpadlo vzduch-voda má díky své relativně jednoduché konstrukci dlouhou životnost.

 

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy