TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  21.10.2011 10:40:05

10,30 h - BCPP zahájila růstem, PX si připisuje 0,45%

PRAHA (MEDIAFAX) - Pražská burza zahájila páteční obchodování růstem, index PX si aktuálně (10:00) připisuje 0,45 procenta na hodnotu 920 bodů. Vzhůru ho táhne především Erste Bank (+1,30 %), nejlépe si zatím vede KIT digital (+1,60 %), informovala o tom Burza cenných papírů Praha (BCPP).

Pražská burza má v závěru týdne prostor k mírným ziskům, když se zámořské indexy vymanily z úvodních ztrát a nakonec mírně posílily. V kladném teritoriu se na dnešním openu pohybují i západoevropské trhy,“ uvedl Josef Dudek, makléř Fio banky.

„Investoři tak oceňují snahu Německa a Francie, aby nejpozději uprostřed příštího týdne na druhém summitu byla schválena opatření na vyřešení dluhové krize. Nicméně prozatím panují neshody ohledně navýšení evropského záchranného fondu EFSF, což bude větší optimismus brzdit,“ odhaduje.

Index PX se aktuálně pohybuje na hodnotě 920 bodů. Oproti čtvrtečnímu závěru (915,9 b.) posiluje o 0,45 procenta. Vzhůru ho táhne především Erste Bank (+1,30 %, 390 ) následovaná ČEZem (+0,90 %, 728,50 ) a Telefónikou C.R. (+0,38 %, 393,50 ). Ze silných emisí se v červených číslech pohybuje pouze Komerční banka (-0,06 %, 3548 ).

Ze slabších titulů se nejlépe daří technologickému KIT digital (+1,60 %, 158,50 ) a mediální CETV (+1,10 %, 178,95 ). Nejvýrazněji proti směru růstu jde zatím Unipetrol (-1,46 %, 170,24 ), který vydal prohlášení, že bude ve třetím kvartále provozně ztrátový.

„Důvodem k tomuto očekávání je například zhoršení některých rafinérských marží nebo nižší prodeje v maloobchodě. Negativní provozní výsledek vykáže firma i přes to, že dojde k zaúčtování navrácení pokuty od Evropské komise za údajný kartel,“ podotkl k tomu Ondřej Moravanský, analytik společnosti Cyrrus.

Aktivita investorů je nízká, zobchodovaný objem zatím dosáhl pouze 142 milionů korun. Nejvíce patří ČEZu (60 mil. ), následují Erste Bank (37 mil. ), Komerční banka (31 mil. ) a Telefónica C.R. (2 mil. ). Bez jediného obchodu zůstávají AAA Auto, KIT digital, Philip Morris ČR, Unipetrol a VIG.

Také okolní burzy v regionu zahájily páteční obchodování ziskem. Rakouský index ATX si připisuje 1,05 procenta, polský WIG 20 posiluje o 0,88 procenta, maďarský BUX o 0,67 procenta a německý DAX o 0,55 procenta.

Denisa Křížová, krizova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688