Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  19.10.2011 10:52:37

Přemíra pesimizmu se vytrácí

Dramatická rally na rizikových aktivech minulý týden pokračovala. Akcie a komodity rostly, dluhopisy se prodávaly. Lepší ekonomická data z Ameriky zvýšila důvěru investorů, kteří věří, že otázka recese není na pořadu dne. Na setkání představitelů EU 23.října trh očekává, že výsledkem bude významné oznámení a evropští politici tak mají méně než týden na to, aby dali dohromady účinnou strategii, která dostane evropskou dluhovou krizi pod kontrolu.

Až dosud byl trh připraven věřit, že řešení je na cestě. Akciové trhy reagovaly dramaticky a dolar vypadl ze seznamu oblíbených. Hlavní riziko nyní spočívá v druhém kole extrémní rizikové averze, která může vyústit v likvidaci pozic podobné té, kterou jsme viděli v září.

Index Reuters Jeffries CRB za minulý týden přidal čtyři procenta a od říjnových minim přidal za dva týdny 8,5 procent. Část těchto zisků lze vysvětlit oslabením dolaru za tu samou dobu o zhruba 4 procenta. Zemědělský sektor, který měl překvapivě dlouhou expozici, v uplynulých měsících prošel dramatickou redukcí. Nyní se obchodníci vraceli a znovu otevírali dlouhé pozice, především na kukuřici, sojových bobech a rýži.



Spekulativních pozic je navzdory rally méně
Dalším důvodem pro silný růst komodit byly v uplynulém týdnu hedžové fondy a velcí investoři, kteří přebudovali pozice. Poslední data z CFTC ukazují, že expozice vůči komoditám je na nejnižší úrovni od září 2009.

Data z minulého čtvrtka, kdy rally pokračovala druhým týdnem, ukazují, že spekulanti pokračovali ve snižování pozic a pravděpodobně se zbytek týdne věnovali přeskupení pozic stávajících, místo aby je zvyšovali.



Ropa Brent se blíží kritické úrovni
Pokračující spekulace kolem řešení dluhové krize a lepší americká ekonomická data hnaly minulý týden ropu výše. Jak obavy z recese oslabily, investoři se do černého zlata vrátili.

Ropě Brent se vedlo lépe díky pokračujícímu nedostatku na Evropském trhu spolu s informacemi Dow Jones UBS, že přeskupení komodit na začátku roku 2012 bude ve prospěch ropy Brent. Odhady hovoří v případě DJ-UBS o zhruba 80 miliardách dolarů ve fondech, které kopírují komoditní index.

Oznámení hovoří o snížení váhy ropy WTI z 14,7 na 9,7 procent, přičemž poprvé doje k navýšení zastoupení ropy na 5,3 procent. Přizpůsobení pozic proběhne mezi pátým a devátým pracovním dnem měsíce ledna a může vyústit v opětovné rozšíření spreadu na rekordní úrovně, protože ostatní manažeři budou strategii kopírovat.

Technicky čeká ropu WTI rezistence na 115 dolarech za barel.



Investoři získávají zpět důvěru, kterou ztratili po největším propadu za uplynulé tři roky. Jejich návrat do zlata dle dat z minulého týdne z CFTC roste už druhým týdnem v řadě. Po několik měsíců bylo zlato jasnou volbou a tak po té, co se zlato minulý měsíc pohybovalo v souladu s ostatními aktivy, byli investoři zmatení.

Jeho sílu trh otestuje brzy, jakmile se přiblížíme rezistenci na 1700 dolarech za unci. Cena zlata v eurech se za poslední dva týdny nezměnila, což naznačuje, že nově nabitou sílu zlato našlo díky oslabeni dolaru a další růst může zpomalit, protože euro se blíží proti dolaru silné rezistenci 1,3950.



Plodiny rostou z přeprodaných pozicPlodiny jako kukuřice, sojové boby a rýže se minulý týden vrátily zpět k životu díky exportům zejména do Číny. Americké ministerstvo zemědělství předpokládá pro sezónu 2011/12 menší než očekávanou produkci kukuřice a sojových bobů.

Cena pšenice nadále trpí díky rozsáhlé nabídce jak v USA, tak ve světě. Dramatický pokles cen vedl americké farmáře, aby si část produkce ponechali a doufají, že menší nabídka povzbudí ceny.


Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

25.12.2021Vánoční tradice: vytrácí se z Vánoc tradice? Jiřina Horáková (Bydlet.cz)
14.10.2020ZEW: německá dobrá nálada se zase vytrácí Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688