Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Finance  |  18.10.2011 12:00:36

Roubini: Evropa má plán navazující na předchozí neúspěšný plán

Akcieatrhy.cz

 

Nouriel Roubini, člověk předpovídající americkou hypoteční krizi a celosvětový kolaps v roce 2008 (nebo to o sobě alespoň tvrdí) pokračuje ve svém skeptickém tažení. Roubini má obavy v podstatě pořád, možná již od roku 1999. Osobně by mě zajímalo, co konkrétně by se muselo stát, aby tento skeptik hleděl na další vývoj optimisticky. Roubini si za své negativní výroky v historii vysloužil přezdívku Dr. Doom (osud). Tentokrát z jeho úst neplynou pouze vyjádření týkající se "nadcházející recese", ale prvně také zmiňuje kroky, které by z ní podle jeho názoru měly vést ven. Je spoluautorem práce nazvané Cesta vpřed, cesta ven z nafouklých bublin směrem k růstové, konkurence  schopné ekonomice.

Krátké shrnutí - podle Roubiniho existuje v této době několik  negativních trendů, které by mohly skončit v cyklickém začarovaném kruhu a tahat ekonomiku do dlouhodobé recese, nebo dokonce skončit ještě  daleko hůře.

Čtěte také: Nestoři prodávají části svých podílů


Čtěte také:
Evropu čeká recese, tvrdí manažeři evropských fondů

1) Podle Roubiniho se v posledních dnech optimisticky naladěný Wall Street, vyhlížející cestu ven z Evropské dluhové krize mýlí. Podle Roubiniho jsou současné zásahy a přípravy Evropských orgánů pouze  jakýmsi "Plánem navazujícím na předchozí neúspěšný plán".

Situace v Evropě je podle něj velmi znepokojující. EU by měla přijít s jasným, konkrétním opatřením, které by mělo ze současné situace ukázat  cestu ven. Pokud se to nepodaří začne situace cyklit do bankovního  sektoru a v horším případě dokonce vyústit k chaotickému rozpadu celé unie. Oba dva případy však povedou až ke globální recesi obdobné té, která přišla v roce 2008 po krachu Lehman Brothers, možná však ještě  horší.

Další nebezpečí spatřuje Roubini v pomalejším růstu čínské ekonomiky (dnešní data potvrdila zpomalující se ekonomiku, když čínské HDP za třetí kvartál rostlo o 9,1%, tedy méně než se očekávalo a o 0,4% hůře než ve čtvrtletí předcházejícím) Tento problém však podle něj začne dopadat na celou světovou ekonomiku až v roce 2013 možná 2014, snad právě proto ho nerozebírá do hlubších  detailů.

2) Díky nervozitě a rizikům s tím spojených, nyní mají firmy držet své finanční výdaje na uzdě, což znamená nižší kapitálové výdaje a nižší nájmy.

3) Taková nervozita vede k nejistotě na trzích a výrazně tak zvyšuje  jejich volatilitu. Větší volatilita pak vede k nestálé ekonomické  činnosti a to se zase projevuje zvýšeným pohybem cen na trzích.

4) Zprávy z nezaměstnanosti za minulý týden byly příjemným překvapením, Roubini však stále přihlíží hlavně ke staršímu způsobu výpočtů. Podle něj je tak skutečná míra nezaměstnaných na 16,5%, což je nejvyšší úroveň v tomto roce. Stále přibývá dlouhodobě nezaměstnaných. Těch je nyní 6,24 milionů a to dělá  neuvěřitelných 44,6% z celkového počtu lidí, kteří si hledají práci.

Kamil Beran pro
www.akcieatrhy.cz
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688