TNBiz (TN.cz)
Finance  |  18.10.2011 00:45:14

Zástupce koaličních stran čeká další jednání o hazardu a daňové reformě

PRAHA (MEDIAFAX) - Jednání představitelů ODS, TOP 09 a VV o změnách ve schvalované daňové reformě bude v úterý pokračovat na ministerstvu financí. Pro zástupce koaliční pracovní skupiny je to už třetí schůze, předchozí dvě skončily bez jasných závěrů, nejdál se vyjednavači dostali u tvrdšího danění her a loterií.

"U hazardu jsme se opětně velmi výrazně posunuli a já bych řekl, že toto téma je z 99 procent hotové. Teď jenom čekáme na zpracování návrhů v této oblasti do konkrétní písemné podoby ze strany ministerstva financí tak, abychom si je mohli definitivně odsouhlasit," uvedl minulý čtvrtek po jednání Vít Bárta (VV) jako jeden z vyjednavačů. Podle něj by bylo překvapivé, kdyby se v této oblasti objevilo ještě něco, na čem by se koalice nedokázala dohodnout.

V dalších okruzích jednání, jakými je například zachování daňového zvýhodnění stravenek, zvýšení daně firmám nebo otázka superhrubé mzdy, politici musí svoje postoje ještě sladit. "Řekněme, že jsou části pozměňujících návrhů, nad kterými se už asi umíme shodnout. Nicméně jsou další, kde potřebujeme ještě další prostor pro jednání," zmínil místopředseda rozpočtového výboru a další z účastníků schůzky Michal Doktor (ODS).

Podle místopředsedkyně rozpočtového výboru a vyjednavačky za TOP 09 Heleny Langšádlové projevily všechny strany už posledně vůli dohodnout se. "První věc, kterou jsme se zabývali, je celková situace v Evropě," připojila poslankyně.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) před týdnem, právě na podnět koaliční skupiny, zadal Národní ekonomické radě vlády (NERV) vypracování tří druhů scénářů vývoje ekonomiky v následujících třech letech a příslušných opatření. Kromě stávající konzervativní varianty má NERV propočítat ještě scénář krizový a katastrofický, při kterém klesne HDP Česka až o šest procent.

Absence dohody na minulé schůzce koaliční skupiny vyústila ve zrušené zasedání rozpočtového výboru. Na něm se měli poslanci v pátek dohodnout, jak se postaví k 14 pozměňovacím návrhům daňové reformy, které jsou teď ve sněmovně. Samotný zákon zatím v dolní komoře parlamentu prošel prvním čtením.

Doktor upřesnil, že rozpočtový výbor se nad daňovou reformou znovu sejde až na začátku říjnové schůze Poslanecké sněmovny. Do té doby bude koalice vyjednávat o otázce hazardu, stravenek, výdajových paušálů a dalších případných daňových změnách ve stávajícím úzkém složení.

ODS na schůzkách zastupuje kromě Doktora také šéf poslaneckého klubu strany Zbyněk Stanjura. Za VV na ministerstvo financí dochází společně s Bártou i ministr dopravy Pavel Dobeš a poslanec Michal Babák. Pozici TOP 09 hájí na své domácí půdě kromě poslankyně Langšádlové také ministr Kalousek.

Koaliční skupina k veřejným rozpočtům se poprvé sešla v pátek 7. října, druhé setkání měli její členové minulý čtvrtek. Říjnovému startu schůzek předcházela kritika zástupců Věcí veřejných, kteří ministru financí vyčetli, že přislíbené jednání na této úrovni "už 13 týdnů nesvolal".

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688