Research (Penizenavic.cz)
Finance  |  17.10.2011 10:46:25

Trendy ve zdravotnictví? Vyšší platby přímo od pacientů

Zdravotní péče ve vyspělých zemích je rok od roku kvalitnější, ale taky výrazně dražší. Vždyť náklady ve zdravotnictví v posledních letech rostou rychleji než reálná ekonomika. Zvyšování vysokého zdravotního pojištění ve vyspělých zemích by snižovalo konkurenceschopnost podnikatelského prostředí. Proto vyspělé země zvyšují především přímou spoluúčast pacientů a šetří se.

V Česku je zdravotně pojištěn každý občan s trvalým pobytem na území České republiky. Nárok na zdravotní péči mají i občané, kteří zdravotní pojištění neplatí. Systém veřejného zdravotního pojištění, tak jak funguje ve většině členských zemí Evropské unie, má vzhledem k rostoucím zdravotním nákladům svá finanční omezení.
Dalšímu zvyšování spoluúčasti pacientů formou poplatků a přímých plateb za některé lékařské úkony se většina zemí nevyhne. Vlastní zabezpečení formou patřičného pojistného produktu je proto nesmírně důležité a je potřeba mu věnovat pozornost co nejdříve. V pozdějším věku může být uzavření požadované pojistné ochranné smlouvy pro případ zdravotních problémů problematické.

V západní Evropě platí pacienti více

Přestože pro příští rok dojde v Česku ke zvýšení poplatků, budou nadále přímé platby pacientů v Česku nižší než v západní Evropě. Spoluúčast pacientů v západní Evropě může dosahovat až stovky eur. Jenom u léků je spoluúčast často 50 % ceny léků. Ve většině zemí je vysoká spoluúčast u zubaře (často v plné výši).

V Česku v současné době stojí vlastní zabezpečení pro nenadálé zdravotní problémy trochu neprávem ve stínu motivace lidí k vlastnímu zabezpečení na penzi.
Pobyt v nemocnici je rovněž drahý. Ve většině zemí musí pacienti hradit poplatek za pobyt, za léky i za stravu.  Např. základní hospitalizační poplatek činí ve Francii 16 € na den, v Německu 10 € na den, v Lucembursku 13 € na den.
Nejvíce se zvyšují především výdaje za léky, které rostou rychlejším tempem než celkové výdaje na zdravotnictví. Výdaje za léky na jednoho obyvatele v USA činí v paritě kupní síly téměř tisíc dolarů za rok.

Když není zdravotní pojištění samozřejmostí

Např. v USA není zdravotní pojištění povinné. Dokonce 51 miliónů Američanů je bez zdravotního pojištění. Záleží na každém jednotlivci, jaké zdravotní pojištění si uzavře (jaké má pokrytí) a kolik bude platit. Kdo se spoléhá, že bude pořád zdravý, může ušetřit. Dobrá zdravotní pojistka je však drahá.
Pojišťovna navíc důkladně prověří zdravotní stav klienta před uzavřením smlouvy, a pokud neobstojí, tak s ním pojistku neuzavře. Téměř všichni američtí zaměstnavatelé však nabízí jako firemní benefit zdravotní pojištění. Jedná se o velmi důležitý benefit, protože v tomto případě nemůže pojišťovna žádného zaměstnance z firemního pojištění vyloučit. Pojišťovny mají dostatek klientů a riziko je tak rozloženo.

K čemu všemu se zajistit?

Soukromé zdravotní pojištění je ve vyspělých zemích v kurzu. V Česku v současné době stojí vlastní zabezpečení pro nenadálé zdravotní problémy trochu neprávem ve stínu motivace lidí k vlastnímu zabezpečení na penzi. Přitom vlastní pojistné zajištění proti nehrazené zdravotní péči, nemoci, úrazu či výpadku příjmu z důvodu nemoci by mělo být z jednou priorit při rodinném finančním plánování.
Přitom dobrá zdravotní pojistka zajišťuje občanovi úhradu zdravotní péče, která není kryta z veřejného zdravotního pojištění nebo možnost čerpat zdravotní péči v neveřejných zdravotních institucích. Rozsah „nadstandardní“ zdravotní péče se bude v příštích letech zvyšovat.
Rozsah spoluúčasti pacientů se bude v příštích letech muset zvyšovat, stejně jako se např. v posledních letech prodlužoval věk odchodu do důchodu. Soukromé zdravotní pojištění dále může kompenzovat ušlý příjem z důvodu nemoci či pobytu v nemocnici. Vzhledem k nutnosti omezování státních výdajů se dá přitom v dalších letech očekávat pokles nemocenských dávek. Pro OSVČ je již nyní dobrovolné nemocenské pojištění nevýhodné a měly by rozhodně mít vlastní soukromé „nemocenské pojištění“.
V případě dlouhodobých vážných zdravotních komplikací dobrá zdravotní pojistka zajistí občana finančně po dobu, kdy nemůže být výdělečně činný.
Rozsah a parametry závisí na konkrétní smlouvě a je potřeba při vlastním zabezpečení pamatovat na dostatečné finační krytí a zajištění pro všechny možné případy.

Nenechte si ujít zápisky z blogu Aleše Michla na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/ales-michl

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688