Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  16.10.2011 11:25:53

Burzovní manuál pro nový týden na trzích (16.10.2011)


Evropští politici, silná dávka korporátních výsledků a aktuální informace o rychlosti čínské ekonomiky rozhodnou v příštím týdnu o směru vývoje hlavních burzovních indexů. České akcie, které doplatily minulý týden na mimořádné odpisy Erste Group Bank, by mohly i při jen trochu lepších zprávách z eurozóny růst rychleji než okolní trhy.

Wall Street

Americké akcie se celý týden vezly na vlně optimismu, že se konečně na politické úrovni začne seriózně řešit evropská dluhová krize. Wall Street také kvitovala dobré maloobchodní tržby nebo relativně kvalitní start výsledkové sezóny.

Index S&P 500 přidal za pět obchodních seancí skoro 6 %, technologické akcie zastoupené v indexu NASDAQ 100 zaznamenaly dokonce 7,6% růst.

Těžko uvěřit, že se ještě 4. října cena intradenně dostala na 1 070 a situace vypadala katastrofálně. 14.října, tedy po devíti obchodních dnech, je index S&P 500 na 1 220, čili o 14 % výše, a situace vypadá na další pokračování růstu," napsal v pravidelném technickém komentáři pro Investiční web opční obchodník Josef Košťál.

Celkově jsou hlavní indexy v USA na desetitýdenních maximech a index Dow Jones se vrátil od začátku roku do plusu. Zlepšená nálada se projevila i na "indexu strachu" VIX, který se dostal po delší době pod třicet bodů.

"Na rozdíl od posledních týdnů investoři nezavírali pozice před víkendem. Neznervóznila je ani série snížených ratingů států a bank v eurozóně," poznamenal pro zpravodajskou stanici CNBC prezident investiční společnosti Performance Trust Capital Partners.

Také výsledky výzkumu Citigroup mezi investičními profesionály naznačují, že už by akciové trhy do konce roku nemusely nijak zvlášť trpět.

Burzovní odhady a sentiment na trhu však jistě budou ovlivněny hospodářskými výsledky zhruba pětiny firem z indexu S&P 500, které přijdou na trh v příštím týdnu. Investoři se budou více než jindy zajímat o výsledky finančních institucí (Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley) a technologických firem, které jsou citlivější na budoucí vývoj ekonomiky (Microsoft, Apple, Intel).

Odhady výsledků velkých bank nabídneme na Investičním webu už dnes (v neděli) v 15:00, výsledkům velkých firem technologických firem se budeme věnovat v úterý ráno.

"Pokračující bouře na trzích vyžadují pečlivý výběr. Ten není omezen na specifické trhy nebo sektory, ale na konkrétní tituly. Ty pravé se chlubí mimo jiné nízkým zadlužením a vysokou dividendou," řekl v rozhovoru pro Investiční web akciový stratég Saxo Bank Peter Garnry, kterému se líbí například akcie Intelu, který budou oznamovat výsledky ve středu.

Investoři budou kromě americké výsledkové sezóny a vývoje v Evropě sledovat makroekonomické novinky z Číny, které by měly vyvrátit, nebo naopak potvrdit obavy z tvrdého ekonomického přistání. Data o čínském hrubém domácím produktu budou zveřejněna v úterý (odhad +9,5 %).

datum

událost

17/10-21/10

Výsledková sezóna (Intel, Morgan Stanley, Microsoft, McDonald's, GE, Coca-Cola, Citigroup, Bank of America)

18/10

Vystoupení šéfa Fedu Bena Bernankeho

19/10

Index spotřebitelských cen (září)

19/10

Počet zahájených staveb

20/10

Index ekonomické aktivity filadelfského Fedu

9 otázek pro býky a 4 scénáře vývoje ekonomiky

Pražská burza

Akcie na pražské burze si z minulého týdne odnesly negativní výsledek (PX -1,5 %).

České akcie by si za týden bývaly mohly určitě připsat růst jako okolní trhy, to by však nesměla přijít nečekaná zpráva z Erste Bank Group, která se rozhodla odepsat, přecenit a snížit svoji expozici vůči Maďarsku, Rumunsku a zemím PIIGS, a hospodaření tak poslat do ztráty. Erste byla neztrátovější akcií týdne (-19 %).

Naopak zisky, a hned dvojciferné, si připsala mediální CETV, kterou však spíše než dobré zprávy hnalo vzhůru zavírání spekulací na pokles.

V pondělí budou mít investoři poslední šanci nakoupit akcie výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens s nárokem na dividendu.

Jiné firemní novinky v burzovním kalendáři nenajdeme, a tak se o pohyb indexu PX zaslouží nejspíše okolní burzy, i když ve prospěch růstu českých akcií hraje právě vývoj v minulém týdnu. Pražská burza má co dohánět.

Burza Praha: Doporučení na české akcie

 

datum

událost

17/10

Pegas Nonwovens - poslední obchodní den s nárokem na dividendu

17/10

Inflace - index výrobních cen

Eurozóna

Evropské akcie posílily za týden potřetí v řadě, index DJ Eurostoxx 50 se zastavil až blízko technicky důležité úrovně 2 400 bodů (+3,8 %). To mu však řada technických analytiků "vyčítá".

"To, že se nedostal nad 2 400, znamená, že si nejspíše dáme pauzu v růstovém trendu, v příštím týdnu může přijít korekce k 2 250 bodům," míní Dmytro Bondar, analytik RBS.

Nejen technické prvky budou rozhodovat o dalším pohybu indexů na vyspělých západoevropských trzích.

Tradičně důležité budou nové informace o (ne)řešení evropské dluhové krize. Tentokrát by návrh řešení měl vzejít od ministrů G-20, kteří jednají už tento víkend. Nově bude diskutována možnost pomoci zemí skupiny BRIC, které by měly podle listu Financial Times zafinancovat finanční pomoc, kterou chce pro eurozónu navýšit Mezinárodní měnový fond.

Burzy zemí BRIC jdou do aliance: Co to přinese drobnému investorovi?

Investoři budou určitě sledovat také aktualizované hodnoty indexů důvěry, jako jsou například ZEW nebo IFO, a také ukazatel poměru vládního dluhu a HDP v eurozóně, který bude oznámen v pátek.

datum

událost

18/10

ZEW - index důvěry v Německu

19/10

Zápis z posledního jednání Bank of England

21/10

IFO - index firemní důvěry v Německu

21/10

Poměr vládního dluhu a HDP

Akcie v Evropě: Jděte po silných mezinárodních společnostech!


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.10.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (31.10.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
23.10.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (23.10.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
09.10.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (9.10.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
02.10.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (2.10.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
04.09.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (4.9.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688